Υποκειμενικά -από τη θέση του λάτρη της επιστημονικής φαντασίας που κάποτε γίνεται πραγματικότητα- θεωρώ ότι πρόκειται για μία εντυπωσιακή πρόταση αλλά επίσης φοβάμαι ότι εδώ το μέλλον είναι λίιιγο κακοσχεδιασμένο. Εξηγούμαι. Αν κάποιος αναφέρει τη λέξη φωτογραφική μηχανή τι εικόνα σχηματίζεται νοητά; Ενός ορθογωνίου με οθόνη πίσω και φακό μπροστά. Κινητό; Ένα ορθογώνιο με κάμερα πίσω και οθόνη μπροστά. Ε! εδώ έχουμε ένα ορθογώνιο με διαστάσεις ενός κινητού τηλεφώνου, με οθόνη πίσω και ένα μπροστινό επίπεδο-έμενταλ γιατί εκεί έχουν χωρέσει 16 φακοί ομαδοποιημένοι σε τρία διαφορετικά εστιακά μήκη. Υπάρχουν πέντε στοιχεία 35mm, πέντε 70mm και έξι στοιχεία 150mm. Θα ανέμενε κάποιος μια περισσότερο καινοτόμο σχεδίαση που θα συμβάδιζε με την εν γένει ρηξικέλευθη σύλληψη της ιδέας και την τεχνολογική εφαρμογή της στη φωτογραφική μηχανή. Πράγματι η φιλοσοφία λειτουργίας και η ευστροφία κατασκευής είναι αξιοθαύμαστη. Δεκαέξι φωτογραφικές μηχανές 13-megapixel μεγέθους κατάλληλου για smartphone είναι διατεταγμένες σε ένα ασύμμετρο σχέδιο στο μπροστινό μέρος της L16. Για να υπάρξει τρόπος να χωρέσουν όλα αυτά, τα μεγαλύτερα στοιχεία των 70mm και 150mm χρησιμοποιούν αυτό που είναι γνωστό ως «συμπτυσσόμενα οπτικά συστήματα», όπου ένας καθρέφτης βλέπει προς τα έξω και ο οπτικός μηχανισμός και αισθητήρες στην πραγματικότητα βρίσκονται κάθετα σε σχέση με την κατεύθυνση που τραβάτε.
Δέκα από αυτές τις κάμερες φωτογραφίζουν τα πλάνα ταυτόχρονα και συγχωνεύονται μεταξύ τους μέσω του υπολογιστή που υπάρχει στο εσωτερικό της συσκευής, δημιουργώντας μια ενιαία εικόνα μέχρι και 52MP ανάλυσης. Η L16 χρειάζεται λίγα δευτερόλεπτα για να συγχωνεύσει τις πολλαπλές εικόνες μαζί σε μια φωτογραφία υψηλής ανάλυσης, αλλά ο χρήστης μπορεί να δει μια γρήγορη προεπισκόπηση της εικόνας στην οθόνη της συσκευής. Η Light διατείνεται ότι αυτή η «υπολογιστική» προσέγγιση φωτογραφίας μπορεί επίσης να δημιουργήσει καλύτερες εικόνες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ επίσης μειώνει το θόρυβο εικόνας, δύο προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ψηφιακή φωτογραφία. Επιτρέπει, επίσης, μεγαλύτερο έλεγχο κατά την επεξεργασία, όπως τη δυνατότητα να επιλέξετε την εστίασή σας μετά τη λήψη μιας φωτογραφίας. Οι φωτογραφίες μπορούν καταγράφονται σε μια ποικιλία μορφών αρχείων, συμπεριλαμβανομένης και της μορφής αρχείου RAW.
Επίσης -για τους αμετανόητους- μπορείτε να επεξεργαστείτε τις εικόνες στη συσκευή και στη συνέχεια να τις μοιραστείτε μέσω των δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο Wi-Fi.
Επειδή όμως όλα τα πρωτόγνωρα και θαυμαστά έρχονται με ένα κόστος έτσι και η L16 αναμένεται να κοστίζει 1.600 δολάρια περίπου σχεδόν διπλή τιμή απο πολλές αξιοπρεπείς κόμπακτ μηχανές και ο χρόνος κυκλοφορίας της υπολογίζεται γύρω στο καλοκαίρι.
© periopton.com
επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα