Εικόνες ήρθαν και ράγισαν την καρδιά σου
Έτσι, ρίξε όλο το φταίξιμο στο βίντεο
(στίχοι από το : Video killed the radio star )

βιτρίνα στο Μιλάνο (στοπ-καρέ από video 30 δευτ.)
Γράφοντας το άρθρο για την εμπλοκή του Toulouse-Lautrec με την φωτογραφία και ειδικότερα την επιθυμία του να καταγράψει φωτογραφικά και να αποδώσει ζωγραφικά το απειροελάχιστο εκείνο διάστημα που διαχωρίζει το αδιάφορο από το σημαντικό, το στιγμιαίο συναντήθηκε και πάλι, με αυτό που ο φωτογράφος Henri Cartier-Bresson ονόμασε και καθιέρωσε σαν αποφασιστική στιγμή. Εως τώρα, η αποφασιστική στιγμή μπορούσε να υλοποιηθεί απο φωτογράφους που διέθεταν διαίσθηση για αυτό που επρόκειτο να συμβεί,ένα φευγαλέο αλλά ουσιαστικό περιστατικό, καθώς και ανακλαστικά ταχύτατα για το πάτημα της σκανδάλης της μηχανής την στιγμή ακριβώς που συνέβαινε. Η αντίδραση λίγο πριν ή λίγο μετά αφορά δυστυχώς άλλη στιγμή στον χρόνο. Άλλο περιστατικό.
Το γεγονός είναι ότι στην φωτογραφία δρόμου, κάποιες καταστάσεις εξελίσσονται πολύ γρήγορα, απρόοπτα, και χωρίς επαρκή προειδοποίηση όπου ακόμα και ο πιο εξειδικευμένος φωτογράφος δεν είναι σε θέση να αποτυπώσει εγκαίρως το ιδανικό καρέ. Η συχνότητα σφάλματος είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχουν φορές όπου ο μόνος τρόπος που μπορούμε να δούμε κάτι που συνέβη καθαρά, είναι μέσω της ανάκλησης και αναπαράστασης ενός δευτερόλεπτου της μνήμης. Τα μάτια μας βλέπουν τον κόσμο σε λειτουργία βίντεο, και η μνήμη μας επιτρέπει αυτό το βίντεο να αναπαράγεται έτσι ώστε να μπορούμε να εξετάσουμε τα γεγονότα που μόλις συνέβησαν.
Σπάνια βέβαια ακούμε για αυτές τις λήψεις που χάθηκαν ή για τις εικόνες που αποτυπώθηκαν ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πιο νωρίς ή πιο αργά, με αποτέλεσμα η επίμαχη στιγμή να μετεωρισθεί ανάμεσα στη διαδοχή των καρέ καθώς τυλιγόταν το φίλμ -προσομοιωμένα ή πραγματικά, να διαφύγει και να μην ιδωθεί ποτέ ξανά.
Βέβαια και στο παρελθόν υπήρχε η δυνατότητα επιλογής και χρήσης ενός καρέ από κινηματογραφική καταγραφή αλλά η ποιότητα της εικόνας απαγόρευε το χαρακτηρισμό αυτής της εικόνας ως αξιοπρεπούς. Γιατί το σημείο-κλειδί σ’αυτή την υπόθεση είναι η ποιότητα της παραγόμενης εικόνας να είναι τέτοια, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομη και ευκρινής καλύπτοντας πολλά πεδία∙ ας πούμε στον τομέα των εκδόσεων για τον οποίο η ανάλυση αυτή είναι υπεραρκετή.
Μετά την εμφάνιση του βίντεο υψηλής ευκρίνειας, η παραγόμενη ποιότητα είναι η ίδια με αυτή συνεχόμενων εικόνων JPEG ανάλυσης 8,8 -Megapixels, με αποτέλεσμα να έχουμε απο κάθε καρέ επαρκώς υψηλής ποιότητας εικόνες, οι οποίες μπορούν να εκτυπωθούν σε μέγεθος μέχρι και 50χ70cm με άριστα αποτελέσματα. Επίσης έχουμε ένα ρυθμό καταγραφής 25fps(καρέ το δευτερόλεπτο) όπου η ταχύτερη λήψη ριπής από τη φωτογραφική μηχανή και τα άμεσα ανακλαστικά του φωτογράφου δεν μπορούν να συγκριθούν μαζί του. Ποιά αποφασιστική στιγμή; Νέα εποχή, διαφορετική, με νέες πρακτικές να έχουν δρομολογηθεί (ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση για κυκλοφορία video 5k και τις εξαγγελίες για σχεδιαζόμενο για video 6k). Απαιτείται πλέον από τον φωτογράφο μόνον η ικανότητα αναγνώρισης αυτού του καρέ όπου όλα τα στοιχεία συγκλίνουν αρμονικά δημιουργώντας την εικόνα που εμπεριέχει την αποφασιστική στιγμή. Την τέλεια στιγμή.
-ίσως υπάρξει και δεύτερο άρθρο για την αναλυτική περιγραφή εξαγωγής στατικής εικόνας από βίντεο-
© periopton.com
επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα