6′ διάβασμα
Η ιδιαίτερη οπτική μέσω της οποίας αντιμετωπίζεται φωτογραφικά ένα αντικείμενο-προϊόν-θέμα, ώστε να παρουσιάζεται με τρόπο που δεν είναι συνηθισμένος στην καθημερινότητα.
εδώ το χαρακτηριστικό στοιχείο του προϊόντος είναι το τριγωνικό μπουκάλι το οποίο και αναδεικνύεται φωτογραφικά. Το σλόγκαν κάτω δεξιά λέει «Δοκίμασε μία διαφορετική γωνία. Grant’s».
Είναι γεγονός ότι κάθε αντικείμενο που φωτογραφίζεται στο στούντιο απαιτεί διαφορετική μεταχείριση τόσο στον φωτισμό και την εστίαση, όσο και στο καδράρισμα και την επιλογή της γωνίας λήψης, για να αποσπάσουμε απο αυτό την πιο ενδιαφέρουσα και πιο φωτογενή πλευρά του.
Ωραία, αλλά θα μπορούσε να τεθεί το ερώτημα «Πώς θα ξέρουμε ποιά είναι η καταλληλότερη γωνία που θα τοποθετήσουμε τη μηχανή μας»; Ακριβής και ευθεία απάντηση δυστυχώς δεν υπάρχει. Γιατί απλά δεν υφίσταται ένας γενικός κανόνας που θα μπορούσε να διδαχθεί και να εφαρμοστεί. Απαιτείται παρατήρηση, πειραματισμός και κάποιες φορές κατάργηση των ισχυουσών συμβάσεων σχετικά με την φωτογραφική παρουσίαση ενός still-life. Με την πάροδο του χρόνου και με την κατανόηση των θετικών και αρνητικών στοιχείων απο την εναλλαγή των γωνιών λήψης για την ανάδειξη ενός θέματος, θα αρχίσετε να έχετε μία αίσθηση αλλά και άποψη γι’αυτό που αποτελεί την καλύτερη προσέγγιση για τις λήψεις σας.
Πού θα τοποθετήσετε τη μηχανή.
Κατα πρώτον επάνω σ’ένα τρίποδο και δεύτερον εκεί που προσελκύεται το βλέμμα σας. Εξηγούμαι. Στο studio η τοποθέτηση της μηχανής σε τρίποδο είναι επιβεβλημένη για να παραμένει σταθερή και χωρίς ακούσιες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της χρονοβόρας διευθέτησης της σύνθεσης ή του ελέγχου για την επιλογή της κατάλληλης γωνίας λήψης. Δεύτερον εξετάζουμε -όχι μέσα απο τη μηχανή- το προς φωτογράφιση αντικείμενο απ’όλες τις γωνίες για να ανακαλύψουμε κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που θα το χαρακτηρίσει μετά τη φωτογραφική σύλληψη ή κάποιο στοιχείο του που αξίζει να αναδειχθεί. Αν αποφασίσουμε για κάποιο απο αυτά, τότε γνωρίζουμε και το πού πρέπει να τοποθετηθεί η μηχανή.
Η τοποθέτηση όμως της μηχανής αποτελεί ένα μόνο απο τα συνθετικά στοιχεία για μία ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη δημιουργία. Τα υπόλοιπα είναι η επιλεκτική εστίαση και το αυστηρό -«σφιχτό» κάδρο. Η χρησιμοποίηση ενός ανοιχτού διαφράγματος ή η επιλεκτική εστίαση ενός μέρους του θέματος που θεωρούμε κυρίαρχο, με την κατάλληλη επιλογή κινήσεων του επιπέδου του φακού της μηχανής studio, μπορεί να βοηθήσει την έκθεση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και να δημιουργήσει επίσης ένα μικρό βάθος πεδίου, που θα κάνει το θέμα να ξεχωρίζει μπροστά από ένα καλλιτεχνικά θολό φόντο. Σε συνδυασμό με την εστίαση πρέπει να προσεχθεί ο αριθμός των υποστηρικτικών στοιχείων που θα συνοδεύουν το θέμα, γιατί μία πολυπληθής και φλύαρη σύνθεση κουράζει και αποδιοργανώνει τον εν δυνάμει θεατή. Μην φοβάστε να αφήσετε (δηλ. «κόψετε») εκτός κάδρου θέματα που επαναλαμβάνονται. Μην παραμένετε προσκολλημένοι σε μία συγκεκριμένη φωτογραφική άποψη.
Πειραματιστείτε με διαφορετικές γωνίες λήψης για να δημιουργείτε φωτογραφίες με ενδιαφέρον. (Κ.Λ.)
1. Κατακόρυφη λήψη
Μία γωνία που χρησιμοποιείται συχνά ιδιαίτερα σε φωτογραφίες φαγητών. Υπό αυτή τη γωνία έχουμε την εξάλειψη του βάθους στη λήψη, με αποτέλεσμα η σύνθεση να μετατρέπεται σε ένα γραφιστικό θέμα αποτελούμενο από σχήματα και χρώματα, τα οποία καλείστε να διευθετήσετε μέσα στο κάδρο σας.
2. Λήψη υπο γωνία 45°
Η πιό συνηθισμένη γωνία λήψης. Είναι η γωνία που προσλαμβάνουμε οπτικά τα περισσότερα αντικείμενα στην καθημερινότητα. Συμπεριλαμβάνεται στις ασυνήθιστες γωνίες για περιπτώσεις όπου πρέπει να αναδειχθεί το περιεχόμενο ενός δοχείου ιδιαίτερα αν αυτό είναι βαθύ, δεν θέλουμε να υπάρχει ορίζοντας και φόντο βάθους και βέβαια για αντικείμενα που φυσιολογικά δεν θα βλέπαμε υπο αυτή τη γωνία.
3. Λήψη υπο γωνία 30°
Για την περίπτωση που θέλουμε να συμπεριλάβουμε τον χώρο πίσω από το θέμα μας(ορίζοντα και φόντο). Προσδίδεται βάθος στη φωτογραφία καθώς και η αίσθηση της παχύτητας του αντικειμένου.
4.Λήψη υπο γωνία 15°
Λίγο πιο ψηλά από την μετωπική και για αντικείμενα που απαιτείται να δειχθεί και λίγο από το πίσω μέρος τους, καθώς και μέρος από το επάνω επίπεδό του.
5.Μετωπική λήψη
Για αντικείμενα που θέλουμε να αναδείξουμε μόνο το μπροστινό επίπεδό τους. Εκεί συνήθως υπάρχει και η χαρακτηριστική ετικέτα στα προϊόντα.
6. Λήψη από κάτω
Για «ηρωϊκές» λήψεις. Η τοποθέτηση της μηχανής σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό του θέματος προσδίδει σ’αυτό μία αίσθηση κύρους και υπεροχής.
Δείτε επίσης:
Για το still-life στη διαφήμιση… με πρωταγωνιστή το προϊόν
Για το still-life στη διαφήμιση… φωτισμός από μία πηγή
Για το still-life στη διαφήμιση… κείμενο και εικόνα
Για το still-life στη διαφήμιση… λήψεις φαγητού
Για το still-life στη διαφήμιση… φωτογράφιση κοσμήματος
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση/χρήση/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου, (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)
© periopton.com
επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα