Ο Philip Stearns δημιουργεί με την βοήθεια ηλεκτρικού πεδίου ενδιαφέρουσες εικόνες, βέβαια όχι από αυτές που θα έχουν διάρκεια στο χρόνο, αλλά απο το είδος που επιδρά στους νέους προτρέποντάς τους να πειραματιστούν με πρωτότυπες τεχνικές πάνω σε νέες νόρμες και να δημιουργήσουν εκτός παραδοσιακού πλαισίου. Γι’αυτό το λόγο η δημοσίευση αφιερώνεται στους σπουδαστές που παρακολουθούν το εργαστήριο του κ.Πάσχου.

01

Ο ίδιος ο δημιουργός αναφέρει:
«Η τεχνική είναι απλή αλλά απρόβλεπτη – και επικίνδυνη. Αφαιρώ μη εκτεθειμένο στιγμιαίο  φιλμ από την κασέτα και το τοποθετώ ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια. Αυτό στη συνέχεια υποβάλλεται σε ηλεκτρικές εκκενώσεις υψηλής τάσης η οποία παρέχεται από ένα μετασχηματιστή νέον* και μετά εμφανίζεται. Μερικές φορές προεκθέτω το φιλμ σε φωτισμό διαφορετικού χρώματος ή εφαρμόζω διαφορετικά χημικά οικιακής χρήσεως στην επιφάνειά του με αποτελέσματα που θυμίζουν τόσο τον μακρόκοσμο όσο και τον μικρόκοσμο – από γαλαξίες έως νευρικά συμπλέγματα στο σώμα.
…Αν θα χαρακτήριζα τις εικόνες μου φωτογραφίες; Όχι ακριβώς. Ενώ το μέσον, το στιγμιαίο φίλμ, είναι φωτογραφικό, το πώς το χρησιμοποιώ, αποκλίνει ελαφρά από την ευρεία φωτογραφική παράδοση. Οι εικόνες που δημιουργώ, είναι περισσότερο σαν ίχνη ποδιού στην άμμο, σε μια παραλία. Το φίλμ είναι η άμμος σε αυτήν την παρομοίωση, η εικόνα είναι το αποτύπωμα, και η ηλεκτρική ενέργεια είναι ο ιδιοκτήτης του ποδιού.»

* Ένας μετασχηματιστής νέον (NST) είναι ένας μετασχηματιστής που έγινε με σκοπό να τροφοδοτεί μια νέον επιγραφή. Μετατρέπει τάση γραμμής με εύρος από 120 έως 347 V παράγοντας υψηλές τάσεις, συνήθως στην περιοχή από 2 έως 15 kV. Οι περισσότεροι από αυτούς τους μετασχηματιστές παράγουν μεταξύ 30-120 mA.

© periopton.com

επιμέλεια-μετάφραση: Κάππα Λάμδα