Το όνειρο κάθε λάτρη των βιβλίων έγινε πραγματικότητα, όταν μία συλλογή με έργα του γεννημένου στη Γερμανία Ελβετού συγγραφέα, ποιητή και καλλιτέχνη Hermann Hesse, ανακαλύφθηκε πρόσφατα από την εγγονή του, καθώς καθάριζε το οικογενειακό σπίτι. Μια δερμάτινη βαλίτσα, αυτή της φωτογραφίας, ξεχασμένη για δεκαετίες στο πατάρι, περιείχε ένα σύνολο από υπογεγραμμένες  επιστολές, κάρτες και εικονογραφημένα ποιήματα που απευθύνονται σε ένα ζευγάρι, στους Walter και Nora Schadow.

 Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα περιλαμβάνεται ένα πρωτότυπο χειρόγραφο του 1934 διακοσμημένο με όμορφες ζωγραφιές ακουαρέλας για το παραμύθι Piktors Verwandlungen („Piktor’s Transformations“)και αφιερωμένο στη «Frau Nora Schadow”, το οποίο εκτιμάται σε € 15.000 ($ 15.900). «Στο παρελθόν έχουμε πωλήσει εικονογραφημένα ποιήματα και ακουαρέλες του συγγραφέα για ποσά με πέντε αριθμητικά ψηφία ή περισσότερα, αλλά αυτό είναι πολύ ειδική συλλογή η οποία θα προσελκύσει σίγουρα με την καταπληκτική ιστορία της,» λέει ο Christoph Calaminus, επικεφαλής των σπάνιων βιβλίων στον οίκο δημοπρασιών Ketterer Kunst, απο τον οποίο θα δημοπρατηθούν τα ευρήματα.

Μετά τη βαλίτσα του Μεξικό με ανέκδοτες φωτογραφίες του Robert Capa αυτή είναι η δεύτερη βαλίτσα που ανακαλύπτεται και βέβαια παραμένει στο πεδίο του τυχαίου. Αλλά κατά τη γνώμη μου αν συμβεί και τρίτη φορά θα αρχίσω να υποψιάζομαι για δημιουργημένη «επιδημία» ανεύρεσης πολύτιμων κειμηλίων (τύπου το σεντούκι του πειρατή).

© periopton

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα