3΄διάβασμα

©Peter Franck©Peter Franck

Τα φωτογραφικά βραβεία Felix Schoeller, που έχουν θεσμοθετηθεί από τον κατασκευαστή ειδικών χαρτιών Felix Schoeller Group απονέμονται σε έργα που συνδυάζουν ένα ισχυρό εννοιολογικό υπόβαθρο και τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ποιότητας εικόνας.
Ο διαγωνισμός γίνεται κάθε 2 χρόνια, περιλαμβάνει πέντε θεματικές κατηγορίες και την κατηγορία Ανερχόμενος Φωτογράφος, η οποία δεν έχει συγκεκριμένο θέμα και απευθύνεται σε δύο ομάδες συμμετεχόντων
1. Επαγγελματίες φωτογράφοι:
Όλοι οι επαγγελματίες φωτογράφοι, photographic designers και καλλιτέχνες που έχουν σαν κύριο επάγγελμα (πάνω από 50%) τη φωτογραφία. Ο φορέας έχει το δικαίωμα να ζητήσει απο τους συμμετέχοντες να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία ότι εργάζονται στον τομέα της φωτογραφίας. Εάν δεν μπορούν να παρασχεθούν τέτοιες αποδείξεις, ο διοργανωτής διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείσει τις εν λόγω εργασίες. Οι επαγγελματίες φωτογράφοι μπορούν να υποβάλουν έργα μόνον στις πέντε θεματικές κατηγορίες του διαγωνισμού. Δεν επιτρέπεται να υποβάλουν εργασία για το βραβείο Emerging Photographer Award.
2. Πρωτοεμφανιζόμενοι φωτογράφοι:
Όλοι οι σπουδαστές φωτογραφίας που είτε σπουδάζουν για την απόκτηση πτυχίου είτε είναι στο στάδιο της πρακτικής άσκησης, καθώς και βοηθοί φωτογράφοι. Οι συμμετέχοντες σε αυτή την κατηγορία υποχρεούνται να παρέχουν τις κατάλληλες αποδείξεις για την ιδιότητά τους κατά την υποβολή της εργασίας (πιστοποιητικό σπουδών, σύμβαση εργασίας…Για τους βοηθούς φωτογράφου πρέπει να επιβεβαιώνεται η επαγγελματική τους ιδιότητα από τουλάχιστον έναν επαγγελματία φωτογράφο για τον οποίο εργάζονται ως βοηθοί). Οι πρωτοεμφανιζόμενοι φωτογράφοι μπορούν να υποβάλουν την εργασία τους μόνο στη γενική κατηγορία Emerging Photographer. Δεν μπορούν να υποβάλουν έργα σε οποιαδήποτε από τις πέντε θεματικές κατηγορίες του διαγωνισμού.

Οι κατηγορίες είναι οι ακόλουθες:
1. Πορτραίτο
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει όλες τις απεικονίσεις της ανθρώπινης μορφής, που κυμαίνονται από μελέτες σε όλο το σώμα καθώς και φωτογραφίες προσώπου και κοντινά πλάνα.Πορτραίτο ©Peter Schulteνικητής 2013- ©Peter Schulte

2. Τοπίο / Φύση
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει όλες τις εικόνες που αιχμαλωτίζουν τη γοητεία της φύσης.

Τοπίο Φύση ©Sebastian Möllekenνικητής 2013- ©Sebastian Mölleken

3. Αρχιτεκτονική / Βιομηχανική φωτογραφία
Η κατηγορία αυτή καλύπτει όλα τα θέματα από το πεδίο της αρχιτεκτονικής, από ομάδες κτιρίων μέχρι μεμονωμένα κτίρια, καθώς και λήψεις από βιομηχανικές εγκαταστάσεις και μηχανήματα.

Αρχιτεκτονική Βιομηχανική ©Sebastian Keitelνικητής 2013- ©Sebastian Keitel

4 Φωτορεπορτάζ / Εκδοτική φωτογραφία
Η κατηγορία αυτή καλύπτει το έργο στο οποίο οι φωτογραφίες χρησιμοποιούνται για να πουν ιστορίες ή να καταγράψουν γεγονότα με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Το αντικείμενο του έργου θα πρέπει να είναι δημοσιογραφικά σχετικό.

Φωτορεπορτάζ Εκδοτική ©Lisi Niesner & Georg Hochmuthνικητής 2013-©Lisi Niesner & Georg Hochmuth

5. Ελεύθερης Επιλογής / Εννοιολογική φωτογραφία
Στην κατηγορία αυτή, οι φωτογράφοι έχουν την ευχέρεια να υποβάλλουν δημιουργικές εργασίες που θεωρούν πως δεν ανήκουν σε καμία από τις άλλες κατηγορίες.

Ελεύθερης Επιλογής Εννοιολογική ©Daniel Wetzel & Gregor Schusterνικητής 2013-©Daniel Wetzel & Gregor Schuster

κατηγορία Emerging Photographer

Ανερχόμενος Φωτογράφος ©Silke Schwarzνικητής 2013- ©Silke Schwarz

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων η 31η Μαΐου, 2015.
για περισσότερες πληροφορίες http://www.felix-schoellerphotoaward.com.

επιμέλεια: Κάππα Λάμδα