…προειδοποιεί επικεφαλής της Google

Πρέπει να εκτυπώνουμε τις εικόνες μας για να αποφευχθεί ένας ψηφιακός Μεσαίωνας;

print03

Ο αντιπρόεδρος της Google, Vinton Cerf, προειδοποιεί ότι μια ψηφιακή σκοτεινή εποχή είναι πιθανόν να ανατέλλει, και πιστεύει ότι, «αμέριμνα ρίχνουμε όλα τα δεδομένα μας σε ό,τι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πληροφοριακή μαύρη τρύπα.» Το σκεπτικό πίσω αυτή η δήλωση είναι ότι το ψηφιακό υλικό, ιδιαίτερα ιστορικές εικόνες που έχουμε αποθηκεύσει στους υπολογιστές, θα μπορούσαν να χαθούν για πάντα, επειδή τα προγράμματα επισκόπησης εικόνων με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε απαρχαιωμένα και ανενεργά λογισμικά.
Οι φωτογράφοι, ειδικότερα, καταλαβαίνουν το πόσο γρήγορα η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, και ότι αυτό που κάποτε αποτελούσε την αιχμή τώρα είναι σε αχρηστία.
Ο κύριος φόβος του Cerf είναι ότι οι μελλοντικές γενιές δεν θα είναι πλέον σε θέση να έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες και τα βίντεο που δημιουργούμε σήμερα, και μας παρακινεί να εκτυπώσουμε τις περισσότερες από τις εικόνες μας, διασφαλίζοντας ότι οι πολύτιμες αναμνήσεις θα διαρκέσουν πραγματικά μια ζωή. Ο πρωτοπόρος του διαδικτύου έκανε τις παρατηρήσεις του κατά την της φετινή ετήσια σύνοδο της Αμερικανικής Ένωσης για την Ανάπτυξη της Επιστήμης στο Σαν Χοσέ. Ο Cerf προωθεί την ιδέα μιας «ψηφιακής περγαμηνής», μια έννοια που περιλαμβάνει την διατήρηση του λογισμικού και του μηχανικού υλικού του παρελθόντος και του παρόντος, ώστε να μην καθίσταται εντελώς παρωχημένο. Ο Βίντον Κερφ αναφέρθηκε στις επιθυμητές ιδιότητες της «ψηφιακής περγαμηνής» — ένα σύστημα ικανό να διατηρήσει την έννοια των ψηφιακών θεμάτων που μπορούν να δημιουργηθούν για χρονικές περιόδους εκατοντάδων ή και χιλιάδων ετών. Δεν πρόκειται για τη διατήρηση των bits, αλλά για τη διατήρηση της έννοιας, όπως ακριβώς η Στήλη της Ροζέττας.(Rosetta Stone. Αυτή η πέτρινη πλάκα – σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο – ήταν το κλειδί για την διαλεύκανση του πολιτισμού της αρχαίας Αιγύπτου.) Θα λειτουργεί σαν μια ψηφιακή εκδοχή ενός μουσείου που διατηρεί τις παρελθούσες τεχνολογίες, προκειμένου να είναι σε θέση να αναγνώσει τα μελλοντικά αρχεία και τις φωτογραφίες μας. «Πολλά σημεία απαιτούν περαιτέρω επεξεργασία,» λέει, «αλλά η κύρια ιδέα έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί.»
Έχει επιδειχθεί από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, και παρα το γεγονός ότι τώρα βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της θεωρίας, αν καταστεί λειτουργικό, οι εικόνες και οι αναμνήσεις μας θα μπορούν να είναι προσβάσιμες από τις επόμενες γενιές.

©  periopton.com

πηγή: AAAS 2015 ANNUAL MEETING -SAN JOSE, CA

επιμέλεια-μετάφραση: Κάππα Λάμδα