αποκαλύφθηκε το πιο εξελιγμένο κακόβουλο λογισμικό που υπήρξε ποτέ

(με την απαραίτητη δόση θεωρίας συνομωσίας βεβαίως.)

Η Symantec η γνωστή εταιρεία ασφαλείας και προστασίας από ιούς(Norton), ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένα κορυφαίου επιπέδου εργαλείο κατασκοπείας που όμοιό του εμφανίζεται σπάνια. Το Regin (το όνομα που έχει δοθεί στον κώδικα), σύμφωνα με την εταιρεία είναι πολύ πιθανόν να έχει αναπτυχθεί απο μία κυβέρνηση και ενεργοποιείται εδώ και έξi περίπου χρόνια εναντίον διαφόρων προς παρακολούθηση στόχων ανά τον κόσμο (κανένας απο τους οποίους δεν εντοπίζεται στις χώρες τις αποκαλούμενες «πέντε οφθαλμοί» : Αμερική, Αγγλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδά). Το λογισμικό αν εγκατασταθεί σ’έναν υπολογιστή, μπορεί να συλλάβει απεικονίσεις οθόνης, να υποκλέψει κωδικούς καθώς και να ανακτήσει διαγραμμένα αρχεία και για αυτό το λόγο η Symantec ισχυρίζεται ότι προορίζεται να κατασκοπεύει κυβερνητικούς οργανισμούς, εταιρείες και ιδιώτες. Η εταιρεία θεωρεί ότι χρειάστηκαν χρόνια για την ανάπτυξη του λογισμικού και προφανώς αποτελεί κρατικό έργο.
Επιπλέον η άλλη μεγάλη εταιρεία ασφαλείας η Kaspersky Lab αποκάλυψε ότι πιστοποιημένα  το κακόβουλο λογισμικό έχει προσβάλει 14 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Γερμανίας και του Ιράν όπως δείχνει και ο χάρτης.

Επίσης η Kaspersky αναφέρει ότι παραδόξως στα θύματα του Regin συγκαταλέγονται και τα νησιά Fiji και Kiribati. » Η εμφάνισή του στα Φίτζι και Κιριμπάτι είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, επειδή σπάνια βλέπουμε τέτοια προηγμένα κακόβουλα προγράμματα σε απομακρυσμένες  μικρές χώρες. Συγκεκριμένα, η εμφάνιση στο Κιριμπάτι είναι πιο ασυνήθιστη» επισημαίνει η ανακοίνωση. Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, αξίζει ν’αναφερθεί ότι το Κιριμπάτι είναι ένα μικρό νησί στον Ειρηνικό, με πληθυσμό περίπου 100.000.
Η έκθεση της Kaspersky αποκαλύπτει επίσης ότι το λογισμικό Regin έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση σε κινητά δίκτυα, αναμφίβολα για καταγραφή των δεδομένων, γεγονός που υποδηλώνει και πάλι έργο των υπηρεσιών κατασκοπείας των ΗΠΑ και της Αγγλίας, ανάλογες δραστηριότητες των οποίων  αποκαλύφθηκαν από τον Edward Snowden.

επιμέλεια: Κάππα Λάμδα