Αν και η κυρίαρχη φωτογραφική τεχνολογία της εποχής -τόσο για ερασιτέχνες όσο και για επαγγελματίες- είναι ψηφιακή, υπάρχουν αρκετοί που εξακολουθούν να κατασκευάζουν καινοτόμα υλικά που σχετίζονται με τη χημική φωτογραφία, όπως τα φίλμς. Ανάμεσα σ’αυτούς συγκαταλέγονται και οι αδελφοί Brandon και Brian Wright (προφανώς συνωνυμία με τους πρώτους αεροπόρους) οι οποίοι δημιούργησαν ένα φίλμ που υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα απο πηγές τεχνητού φωτισμού συνεχούς εκπομπής. Το νέο αυτό φίλμ με το όνομα CineStill 800Tungsten Xpro C-41 είναι ίσως το μοναδικό φίλμ υψηλής ευαισθησίας (ISO 800) που κατασκευάζεται σήμερα και που είναι συμβατό με φωτιστικές πηγές πυρακτώσεως.
Το φίλμ βασίζεται στο κινηματογραφικό Kodak Vision 3 500T 5219, με μερικές σημαντικές τροποποιήσεις. Πρώτα, έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να συσκευάζεται σε κασέτες των 35mm, που απαιτούν οι αναλογικές φωτογραφικές μηχανές και να επεξεργάζεται με την τυπική φωτογραφική διαδικασία. Γι’αυτό το καταπληκτικό φίλμ (του οποίου τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της μοναδικής του επίστρωσης, απολάμβαναν -μέχρι πρότινος- μόνον οι κινηματογραφιστές) που είναι κατασκευασμένο να εμφανίζεται με τη μέθοδο ECN-2 κατάλληλη για κινηματογραφικές ταινίες, έπρεπε να επινοηθεί ένας τρόπος ώστε να αναδιαμορφωθεί και να είναι ασφαλής η επεξεργασία του με το φωτογραφικό πρότυπο C-41. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να αφαιρεθεί το στρώμα rem-jet που υπάρχει στο κινηματογραφικό φίλμ, χωρίς να αλλοιωθεί όμως το ευαίσθητο γαλάκτωμα. Αυτό το στρώμα rem-jet λειτουργεί σαν προστατευτικό κάλυμμα, που επιτρέπει στα κινηματογραφικά φίλμς να τοποθετούνται ή να αφαιρούνται γρήγορα μέσα από την κάμερα χωρίς να γδαρθούν ή να ευνοηθεί η ανάπτυξη στατικού ηλεκτρισμού, που είναι πιθανόν στη συνέχεια να προκαλέσει σπινθήρα και να εκθέσει το φίλμ. Αυτό απετέλεσε μία ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία γιατί οι προσπάθειες αφαίρεσης του στρώματος rem-jet με εμβαπτίσεις σε αλκαλικό μπάνιο και εκτόξευσης νερού υπό πίεση, είχαν σαν αποτέλεσμα την αλλοίωση και στη συνέχεια τη μερική εμφάνιση του φίλμ, ενώ «ξέπλενε» και πολύτιμες χρωστικές ουσίες. Τελικά, μετά από χρόνια ερευνών και πειραμάτων, οι αδελφοί Wright κατάφεραν να κάνουν αυτό το κινηματογραφικό φίλμ (ECN-2) ασφαλές για επεξεργασία σε τυποποιημένες μηχανές φωτογραφικού εργαστηρίου και C-41 κιτ, με άριστη χρωματική απόδοση και ένα ελαφρώς αυξημένο επίπεδο γάμμα, που ισοδυναμεί με ένα επαγγελματικό Tungsten 800 C-41 φιλμ.
«Αυτό ανοίγει ένα νέο κόσμο δυνατοτήτων για τους φωτογράφους», λέει ο Brandon. «Μπορεί κάποιος να φωτογραφίζει με αναλογικές μηχανές με το διαθέσιμο φώς ή στο στούντιο με φωτιστικά τεχνητού φωτισμού, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται κατά τη λήψη μιας κινηματογραφικής ταινίας».
«Αποτελεί επένδυση για το μέλλον της αναλογικής φωτογραφίας και τροφοδοτεί την αναγέννηση του φίλμ,» προσθέτει.
Εδώ βέβαια ανακύπτει το ερώτημα αν υπάρχει πραγματική αναγέννηση του φίλμ ή απλώς τα ποσοστά αναφέρονται στους γνώστες και στους φανατικούς χρήστες. Δεν ξέρω και επιπλέον δεν είμαι και ο καταλληλότερος ν’απαντήσω. Αυτό στο οποίο μπορώ να έχω γνώμη είναι το γεγονός ότι έχουμε περάσει το κατώφλι μιας (ας την ονομάσουμε έτσι) μετα-ψηφιακής εποχής όχι με την απολυτότητα του δόγματος » το δυαδικό σύστημα ακούγεται και φαίνεται χειρότερο» (εννοείται απο το αναλογικό αντίστοιχο), αλλά με την τάση της δημιουργίας μιας νέας τεχνολογίας που προϋποθέτει την ανάμιξη των πλεονεκτημάτων και των δύο, ψηφιακών και αναλογικών, παλαιών και νέων. Βλέπετε η εμπειρία ετών χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας, -απο την οποία δεν αφαιρώ βέβαια το πλεονέκτημα της παραμετροποιήσιμης επεξεργασίας, της άμεσης προεπισκόπισης και της ταχύτητας παραγωγής- και προερχόμενος απο την χημική φωτογραφία και γενικότερα από έναν αναλογικό κόσμο, με έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η ψηφιακή τεχνολογία έχει χάσει πλέον την ορμή του νέου, το συναρπαστικά καθηλωτικό αποτέλεσμα του διαφορετικού και όσα plugins και αν κυκλοφορήσουν, δεν θα μπορέσουν σε απόλυτο βαθμό να αντικαταστήσουν ποτέ τη χροιά, τη δυναμική και -προπάντων- την εμπειρία της φωτογράφισης με φίλμ. Και εξ’άλλου όπως αναφέρουν και οι αδελφοί Wright για να δημιουργήσεις μία προσομοίωση πρέπει να βασιστείς σ’ένα πρότυπο. Γι’αυτόν και μόνο τον λόγο η ανάπτυξη της ψηφιακής φωτογραφίας εξαρτάται από την ύπαρξη του φίλμ.
όλες οι φωτογραφίες © BRANDON AND BRIAN WRIGHT
περισσότερα στη διεύθυνση:
επιμέλεια -κείμενο: Κάππα Λάμδα