Στις 18 Δεκεμβρίου έγιναν στο χώρο του Εικαστικού Κύκλου τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Topophilia» με επιμέλεια της Νίνας Κασσιανού. Στην έκθεση συμμετέχουν οι γνωστοί Έλληνες φωτογράφοι Γιάγκος Αθανασόπουλος, Τάκης Ζερδεβάς, Χάρης Κακαρούχας, Στράτος Καλαφάτης, Ελένη Μουζακίτη, Κώστας Ορδόλης, Παναγιώτης Τομαράς, Χρύσα Τσοβίλη.
Ως τοποφιλία δε ορίζεται η αγάπη ή ο συναισθηματικός σύνδεσμος με τον τόπο ή το φυσικό περιβάλλον.

ο χώρος έκθεσης με το έργο του Τάκη Ζερδεβά στο βάθος
ο χώρος έκθεσης με το έργο του Τάκη Ζερδεβά στο βάθος

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Απο τους συμμετέχοντες φωτογράφους ο Γιάγκος Αθανασόπουλος, καθηγητής του τμήματος φωτογραφίας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών και καταξιωμένος τοπιογράφος, έλκεται απο το τοπίο το οποίο του αποκαλύπτει με τη σειρά του τις μυστικές ιδιαιτερότητές του, σε μία αμφίδρομη επικοινωνία η οποία αποτελεί την κατάφαση ότι η ομορφιά κρύβεται στο άθροισμα των λεπτομερειών.

Έτσι λοιπόν εδώ και το πιο μικρό κομμάτι της εικόνας αποτυπωμένο απο τη φωτογραφική μηχανή, γίνεται ένα έργο από μόνο του. Αρμονικά τοπία γεμάτα με λεπτομέρειες που απαιτούν μία αντιμετώπιση αντίστροφη απ’αυτήν της ζωγραφικής. Εκεί όπου πρέπει να κάνει ο θεατής ένα βήμα πίσω για να προσλάβει και να εκτιμήσει την όλη σύνθεση, εδώ -αντίθετα- απαιτείται να επικεντρώσει επιλεκτικά το βλέμμα στο έργο για να αναλύσει κάθε γωνιά. Ένα ιριδισμό, ένα πέτρινο σχηματισμό, μία έκταση με αγριολούλουδα, διερχόμενα καράβια, σύννεφα σε αιώρηση, ένα μισοκρυμμένο μονοπάτι. Ο Αθανασόπουλος σαν τοπιογράφος προσφέρεται τέλεια για αυτή τη διαδικασία, αντιμετωπίζοντας με μοναδικό τρόπο κάθε στοιχείο, διακριτά όπως είναι, σε ένα λεπτό μείγμα γόνιμης φαντασίας και ευστροφίας. Καταφέρνει να διαφυλαχθεί η συνοχή των συνθέσεών του, τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο και έτσι να οδηγήσει τον θεατή-αναγνώστη σε ένα ταξίδι ανακάλυψης μέσα από την οπτική γλώσσα του καλλιτέχνη.

Εικαστικός Κύκλος
Χαριλάου Τρικούπη 121
18/12/2014-10/01/2014

© periopton

Επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα