Αν είστε ή φοβάστε μήπως γινετε ένα από τα θύματα του κακόβουλου λογισμικού CryptoLocker (το οποίο κλειδώνει με κωδικοποίηση τα αρχεία του χρήστη που έχει προσβάλει, απαιτώντας ένα χρηματικό ποσό προκειμένου να αφαιρέσει τη φραγή) ψυχραιμία! η κατάσταση δεν είναι πλέον μή αναστρέψιμη(και το πιό σημαντικό δεν είστε μόνοι εκεί έξω!). Τώρα όλοι μπορούν να ανακτήσουν τα αρχεία τους δωρεάν, χάρη στην προσπάθεια των ειδικών ασφάλειας των εταιρειών FireEye και Fox-IT.
Μέχρι τώρα οι χρήστες που είχαν προσβληθεί, δεν είχαν άλλη λύση απο το να πληρώσουν τα απαιτούμενα λύτρα για να έχουν και πάλι πρόσβαση στα αρχεία τους. Φανταστείτε να σου έχει μπλοκάρει τα ψηφιακά φωτογραφικά σου αρχεία και να μην έχεις το δίχτυ ασφαλείας των αρνητικών που διέθετε η χημική φωτογραφία. Παλιές καλές -αργές ίσως αλλά ασφαλείς- εποχές. Γι’αυτό η συμβουλή μου είναι να μεταφέρετε το ψηφιακό φωτογραφικό αρχείο σας -ΟΠΩΣΔΉΠΟΤΕ- σε κάποια εξωτερική μονάδα αποθήκευσης(servers ή σκληρούς δίσκους), η οποία θα παραμένει ανεπηρέαστη απο τέτοιου επιθέσεις.
Το καταστροφικό αυτό κακόβουλο λογισμικό, το οποίο ανακαλύφθηκε τον περασμένο χρόνο, κατευθυνόταν απο τους ίδιους servers οι οποίοι φιλοξενούσαν και το Gameover Zeus. Με μία συνδυασμένη επιχείρηση των αρχών -διεθνώς- οι servers έπαψαν μεν να λειτουργούν αλλά ο φερόμενος ως εγκέφαλος Evgeniy Mikhailovich Bogachev παραμένει ασύλληπτος. Τους προηγούμενους οκτώ μήνες το CryptoLocker προσέβαλε περίπου 500,000 υπολογιστές, κωδικοποιώντας τα αρχεία των χρηστών και απαιτώντας -απο τα σε απόγνωση θύματα- ένα ποσό της τάξης των $300 για να αναιρέσει την κωδικοποίηση. Υπολογίζεται ότι τα κέρδη τα οποία αποκομήθηκαν απο τα θύματα, έφτασαν περίπου τα 41,928 Bitcoins (ισάξια με 27 εκατομμύρια δολάρια) τους τρείς πρώτους μήνες της λειτουργίας του.
Τέλος πάντων οι καλοί της υπόθεσης, δημιούργησαν ένα ιστότοπο στη διεύθυνση http://www.decryptlocker.com όπου τα θύματα του λογισμικού μπορούν να ξεκλειδώσουν τα αρχεία τους. Αρκεί να πληκτρολογήσουν τη διεύθυνση του email τους και να ανεβάσουν ένα απο τα προσβεβλημένα αρχεία και θα λάβουν πίσω ένα ‘κλειδί’ αποκρυπτογράφησης και ένα σύνδεσμο για το πρόγραμμα επαναφοράς για να μπορέσουν να ξεκλειδώσουν και τα υπόλοιπα αρχεία τους.

Αν και πρέπει να είμαστε σχετικά καχύποπτοι με ιστότοπους που προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, ο συγκεκριμένος έχει θετικές κριτικές απο την κοινότητα που ασχολείται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και γι’αυτό το λόγο το θεωρώ ασφαλές να τον χρησιμοποιήσετε.

επιμέλεια-έρευνα: Κάππα Λάμδα