
Πορτραίτα, με μηχανή μεγάλου φορμά, απο τον Supranav Dash, σπουδαστή φωτογραφίας στις ΗΠΑ. Φωτογραφίες ανθρώπων που εξασκούν παραδοσιακά επαγγέλματα στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καλκούτα της Ινδίας, τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση ακόμη και σε αυτό το κομμάτι του παλαιού κόσμου, λόγω της απόρριψής τους σαν ξένο σώμα, απο το εξαπλούμενο περιβάλλον υψηλής τεχνολογίας που συμπαρασύρει άπαντες σε ένα νέο – αναπόφευκτο- τρόπο ζωής. Βέβαια αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο αλλά ούτε και δυσοίωνο. Κατά καιρούς οι νέες συνθήκες που αναπτύσσονται δημιουργούν νέες ανάγκες και δεξιότητες και οδηγούν στο περιθώριο ήδη υπάρχουσες (οι οποίες υποτίθετο ότι θα παρέμεναν πάντα σημαντικά αναγκαίες και – άρα- τοποθετημένες στο απυρόβλητο).
Στα πρότυπα των δασκάλων Eugene Atget (les petits metiers) και Irving Penn (small trades), δημιούργησε ένα μεταφερόμενο στούντιο με φόντα και φωτιστικά και περιφερόμενος επέλεγε όσους τον ενδιέφεραν και εφόσον συναινούσαν ξεκινούσε η διαδικασία της φωτογράφισης. Παρ’όλο όμως που οι περισσότεροι συνειδητοποιούσαν -όπως ο ίδιος αναφέρει- ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο σε 20 χρόνια (ούτε αυτοί ούτε το επάγγελμά τους), λίγοι δεχόντουσαν να φωτογραφηθούν.
Τα στοιχεία στα οποία έδωσε βάρος ήταν η αξιοπρέπεια, το βάθος και οι λεπτομέρεια με απώτερο σκοπό να αποτίσει ένα φόρο τιμής γι’αυτούς τους επαγγελματίες απαθανατίζοντάς τους.
Αυτό ίσως αποτελέσει την αφορμή για μία καταγραφή επαγγελμάτων και απο δικούς μας σπουδαστές αλλά… επί το ελληνικότερον.





επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα
;