Ενα πρακτορείο εικόνων για σπουδαστές.

© jason sinn
© jason sinn

 

 

Λίγα χρόνια πρίν, δύο καθηγητές -ο ένας φωτογραφίας και ο άλλος γραφιστικής- συζητούσαν για τις εξαιρετικές εργασίες ορισμένων σπουδαστών και τη δυσκολία που θα είχαν να περάσουν σε κοινή θέα και βέβαια να αποτελέσουν  ένα κατά το δυνατόν προσοδοφόρο κεφάλαιο για τους δημιουργούς τους, γιατί βλέπετε το να συνεργαστείς με ένα πρακτορείο εικόνων αποτελεί για πολλούς φωτογράφους εργασιακό στόχο αλλά είναι -τις περισσότερες φορές- πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Τα μεγαλύτερα πρακτορεία όπως το Getty και το Corbis είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά σχετικά με τα ταλέντα που δέχονται, σε σημείο να αποκλείονται ακόμη και καταξιωμένοι φωτογράφοι. Μικρότερα πρακτορεία και μικρότερης εμβέλειας ιστότοποι διαθέτουν ίσως ευκολότερη πρόσβαση, αλλά το τίμημα είναι η περιορισμένη προβολή των εικόνων ή η μη ικανοποιητική αποκόμιση κερδών.

 

© elan star  © jan austin

απο αριστερά: © elan star – © ken bloyd – © jan austin

Κατ’ομολογίαν τα μεγάλα πρακτορεία εικόνων απαιτούν χιλιάδες εικόνων απο τον φωτογράφο, οπότε αν σπουδαστές επιθυμούν να ενταχθούν στο δυναμικό τους -λόγω του μη απαιτούμενου βάθους εργασιών- η αποτυχία μάλλον προμηνύεται σίγουρη. Τότε αναπτύχθηκε και η ιδέα «γιατί να μην υπάρχει ένα πρακτορείο εικόνων αποκλειστικά με εργασίες σπουδαστών;» Ετσι μαζί με ακόμα δύο εκπαιδευτικούς δημιούργησαν το StudentStock, το πρώτο πρακτορείο εικόνων σχεδιασμένο αποκλειστικά για την προώθηση σπουδαστών. Η δημιουργία του ιστότοπου διήρκεσε περίπου δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και των beta-tests, κατόπιν μελέτης ιστότοπων όπως οι iStock και Shutterstock αλλά και των Devian Art και Facebook, για τον απλό λόγο ότι οι υπεύθυνοι δεν ήθελαν να δημιουργήσουν απλώς μία επιτυχημένη τράπεζα εικόνων, αλλά έναν ιστότοπο, όπου εκτός από τον προφανή σκοπό αυτόν της διάθεσης των εικόνων, θα διέθετε και έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα με σεμινάρια και αναφορές και με ενσωματωμένη μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι σπουδαστές θα μπορούν να σχολιάζουν, ο ένας του άλλου, τις φωτογραφίες.
Το αποτέλεσμα -υποτίθεται- είναι ιδανικό, ένα διαδικτυακό μίγμα κοινότητας, αγοράς αλλά και σχολείου ταυτόχρονα σε αντίθεση με τα υπόλοιπους ιστότοπους οι οποίοι επιτρέπουν μεν τη θέαση των εικόνων και των σχολιασμό τους, αλλά δεν τις διαθέτουν εμπορικά ούτε προσφέρουν εκπαίδευση.

© garrett rottner © joe lanazzo © vladislav nosick

απο αριστερά: © garrett rottner – © joe lanazzo – © vladislav nosick

Τώρα οι τεχνικές λεπτομέρειες, μετά την επίσκεψή μου στον ιστότοπο, αφορούν τη συμμετοχή σ’αυτό το πρακτορείο όπου δεν απαιτείται χρηματική συνδρομή (starter plan), έχετε πρόσβαση σε όλα τα πεδία και διαθέσιμο χώρο για 50 φωτογραφίες (υψηλής ανάλυσης). Εάν η εργασία σας απαιτεί περισσότερο χώρο τότε μία ετήσια συνδρομή $20 (professional plan) θα σας δώσει την δυνατότητα για επιπλέον 300 εικόνες. Επίσης τα ποσοστά επί των πωλήσεων είναι 35% και 50% για τους απλούς και premium συνδρομητές αντίστοιχα, γενικώς υψηλότερα απο τον μέσο όρο όπου τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 15% και 20%. Μέχρι στιγμής το StudentStock έχει 240 συνδρομητές και διαθέτει 2,000 εικόνες-σύμφωνα με τους ίδιους- οι οποίοι περιμένουν μάλιστα και αλματώδη αύξηση μέσα στον επόμενο χρόνο.
Το δημιούργησαν, το έθεσαν σε λειτουργία, τώρα απομένει να δούμε αν θα ενδιαφερθεί η αγορά.

Αν λοιπόν όλα αυτά σας κίνησαν το ενδιαφέρον η διεύθυνση είναι: http://www.studentstock.com

(η γνώση αγγλικών απαραίτητη)

© karissa casey
© karissa casey

κείμενο – επιμέλεια: Κάππα Λάμδα