5′ διάβασμα

Το φόντο στη σύνθεση.

Είναι γεγονός ότι κάθε εξάμηνο η σωστή επιλογή του φόντου για την πραγματοποίηση μιας λήψης, προβληματίζει -αν όχι ταλαιπωρεί- τους σπουδαστές των εργαστηρίων διαφημιστικής φωτογραφίας του τμήματος. Βλέπετε η επιτυχία μιας φωτογραφικής λήψης οφείλεται κατα ένα μεγάλο μέρος στη σωστή επιλογή του φόντου. Αντίθετα μία λάθος επιλογή οδηγεί στη δημιουργία μιας αδύναμης ακόμα και -ορισμένες φορές- αποτυχημένης εικόνας.

Απο το πόσο αρμονικά «φιλοξενεί» ο περιβάλλων χώρος το θέμα εξαρτάται και η ένταση της σύνδεσης με τον θεατή. Το φόντο θα πρέπει να είναι εντυπωσιακό αλλά όχι φλύαρο, λαμπρό αλλά όχι «εκτυφλωτικό», ενδιαφέρον αλλά όχι πολύπλοκο, πρέπει να υποδέχεται, να υποστηρίζει, να συμπληρώνει, αλλά όχι να ανατρέπει και να αναιρεί. Προσδιορισμοί με αρνητικό πρόσημο(φλύαρο, πολύπλοκο κλπ.), οδηγούν στην διάσπαση αλλά και εκτροπή της προσοχής του θεατή απο αυτό που πρέπει να αποτελεί τον κεντρικό στόχο, δηλαδή το κυρίως θέμα.

Το φόντο θα πρέπει να διαθέτει βέβαια ένα -μικρού βαθμού- ενδιαφέρον έτσι ώστε να δεσμεύει για λίγο το βλέμμα του θεατή ξεκουράζοντάς το απο την συνεχή παρατήρηση και μετά να το απελευθερώνει για να επιστρέψει και πάλι στην ανάγνωση του θέματος. Φανταστείτε μία διαδοχική εστίαση σε φόντο-θέμα με το λιγότερο χρόνο να αφιερώνεται στο πρώτο και τον περισσότερο στο δεύτερο. Φόντα αδιάφορα ή χωρίς καθόλου πληροφορίες προκαλούν πλήξη αλλά και αποπροσανατολίζουν τον θεατή που προσπαθεί επισταμένως να ανακαλύψει δεδομένα που δεν υπάρχουν. Ενα κλασικό παράδειγμα είναι η χρήση μαύρου απορροφητικού υλικού ως φόντο π.χ. μαύρο βελούδο ή μαύρο χαρτόνι Canson (το οποίο λατρεύουν να χρησιμοποιούν οι σπουδαστές για λόγους που δεν μπορώ να κατανοήσω). To συγκεκριμένο υλικό δημιουργει μία «τρύπα» ακριβώς λόγω της ιδιότητάς του να απορροφά το φώς, με αποτέλεσμα το θέμα να μοιάζει ότι ταξιδεύει στο βαθύ διάστημα όπου συνειρμικά αντιπροσωπεύει το άγνωστο και τη σιωπή, άρα έχουμε ένα αδιάφορο σιωπηλό φόντο. Βέβαια επειδή πάντοτε υπάρχουν οι εξαιρέσεις στους κανόνες, έτσι και εδώ εξαιρούνται του κανόνα θέματα που είναι τόσο πολύπλοκα, που η ύπαρξη επιπλέον στοιχείων στο φόντο θα προκαλέσει απλά πλήρη σύγχυση στον θεατή.

Γι’αυτό η συμβουλή μου είναι να υπερβείτε τη μονοτονία γιατί οπωσδήποτε υπάρχει ένα ενδιαφέρον φόντο πάντα γύρω σας αν ξέρετε να παρατηρείτε.

Βέβαια, το θέμα της επιλογής ενός κατάλληλου και λειτουργικού φόντου, δεν καλύπτεται απο μία σύντομη δημοσίευση σαν αυτή που διαβάζετε και επιφυλάσσομαι για μία εκτενέστερη στο μέλλον. Απλώς εδώ θα σας παρουσιάσω ορισμένες λήψεις οι οποίες περιλαμβάνουν το ίδιο θέμα τοποθετημένο σε διαφορετικά φόντα που δημιουργούν -όπως είναι φυσικό- διαφορετικές εισόδους για την ανάγνωση του μηνύματος και ταυτόχρονα μεταβάλλουν και τα τεχνικά δεδομένα -γωνία λήψης και φωτισμό- με αποτέλεσμα την διαφοροποίηση της σημασίας της εικόνας.

Η μηχανή τοποθετήθηκε επάνω απο το θέμα, όχι κάθετα αλλά υπο γωνία (εκτός απο μία λήψη που η μηχανή τοποθετήθηκε πιο χαμηλά απο το θέμα επιτρέποντάς του να εμφανίζεται μεγαλύτερο, κυρίαρχο και επιβλητικό), για να δοθεί έμφαση στα γραφιστικά στοιχεία δηλαδή τις ευθείες, τις καμπύλες, τους κύκλους -γιατί έχουμε να κάνουμε κατά κύριο λόγο με γεωμετρικές συνθέσεις- τα οποία άλλοτε εναρμονίζονται και άλλοτε έρχονται σε αντίθεση. Επίσης τα χρησιμοποιούμενα υποστηρικτικά αντικείμενα, προσθέτουν την απαραίτητη οπτική δραστηριότητα καθώς επίσης εξασφαλίζουν και την παρουσία χρώματος, μην επιτρέποντας έτσι στη σύνθεση να παραμείνει στατική. Λειτουργούν μεν σαν συμπληρώματα στη δημιουργία ατμόσφαιρας αλλά ταυτόχρονα είναι «ήσυχα» για να μην απασχολούν με την παρουσία τους.

Ο φωτισμός που χρησιμοποιήθηκε ήταν διάχυτος ορισμένες φορές με ελαφρύ διαχυτή για να προσομοιωθεί το φυσικό φώς και τις περισσότερες φορές με πυκνό διαχυτή(μην ξεχνάτε ότι έχουμε να διαχειριστούμε ανακλαστικές επιφάνειες δηλ. κρύσταλλα και μέταλλα). Ανακλαστήρες τοποθετήθηκαν στην αντίθετη πλευρά πρόσπτωσης του φωτός για να δημιουργήσουν υψηλούς τόνους και να μειώσουν την αντίθεση στα σκιερά μέρη. Οι επιφάνειες είτε το διέθεταν σαν φυσικό χαρακτηριστικό, είτε επαλείφθηκαν με μίγμα γλυκερίνης, για να αποκτήσουν ένα ημιανακλαστικό στρώμα αποκτώντας μ’αυτόν τον τρόπο αρκετό οπτικό ενδιαφέρον.

 

Ελπίζω αυτή η δημοσίευση να σας βοηθήσει στην κατάλληλη επιλογή οποιουδήποτε υλικού, οποιασδήποτε υφής, που θα υποστηρίξει και θα αναδείξει το θέμα σας.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση/χρήση/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου, (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

κείμενο- επιμέλεια: © Κάππα Λάμδα

 © periopton.com