3′ διάβασμα

μία σύντομη ιστορία για μία φωτογραφία

© Κ. Λαγός
© Κ. Λαγός

Ο Elmor Netherwood κοίταξε για μια ακόμη φορά στο θαμπόγυαλο το ανεστραμμένο είδωλο του Ινδιάνου Τζο και με γρήγορες κινήσεις ετοιμάστηκε για τη λήψη.
Ο Ινδιάνος Τζο σφίχτηκε την ώρα που είδε το χέρι του φωτογράφου να βγάζει το καπάκι του φακού. Είχε πάντα τον κρυφό φόβο ότι αυτό το κουτί θα του έκλεβε την ψυχή. Προσπάθησε να ηρεμήσει. «Υγρός καιρός» σκέφτηκε «θα έχουμε πολλά φίδια εφέτος».
Ο Elmor στα δευτερόλεπτα που μεσολάβησαν για την έκθεση αναλογίσθηκε την αποστολή στην οποία έπερνε μέρος σαν φωτογράφος με σκοπό να απαθανατίσει τοπία και πρόσωπα.
«Απαθανατίσει…» συνέχισε τη σκέψη του, «είναι σαν ορισμός μια θλιβερή κι άκομψη ταφόπετρα, αλλά ταυτόχρονα συμπεριλαμβάνει στον όγκο της και το βάρος αυτών που συμβαίνουν σε μία φωτογραφία. Πράγματα και καταστάσεις που φαίνονται ασήμαντα κι αδιάφορα -σ’έναν περαστικό- για μια στιγμή αποκτούν συγκεκριμένη σημασία και έννοια. Η «στιγμή» είναι μια μαγική λέξη. Απ’όλες τις υποδιαιρέσεις του χρόνου είναι η πιο αβαρής. Είτε είναι απέραντη, είτε ελάχιστη. Είναι δύσκολο κάποιος να πιστέψει ότι υπάρχουν άπειρες «στιγμές» στη ζωή μας».
Ταυτόχρονα, ο Ινδιάνος Τζο έβλεπε μέσα στο γυάλινο μάτι μια αντανάκλαση, σαν ένας άνδρας να στεκόταν ακίνητος και σαν να τον περιέβαλλε ένα τοπίο -και τα δυο πολύ θολά- και ένιωσε σαν να διαχωριζόντουσαν απο τη δική του θεώρηση των πραγμάτων, αλλά και ο ίδιος σα να διαχωρίζονταν απο το μάτι.
Αλλά όσο περισσότερο προχωρούσε μέσα στο γυάλινο μάτι, τόσο πιο ξεκάθαρη γινόταν η φιγούρα ώσπου στο τέλος στέκονταν εκεί ακίνητοι και οι δυο, και το περιβάλλον -το δάσος, τα δέντρα, οι θάμνοι, οι βράχοι- υπήρχαν γύρω γύρω και τους κοιτούσαν όπως οι λαγοί, οι σκίουροι και τα πουλιά κοιτάζουν τους ήρωες στις παιδικές ιστορίες.
Ο Elmor Netherwood έβαλε ξανά το καπάκι στο φακό.
Τρείς μπύρες αργότερα πέρασα το δρόμο κι απαθανάτισα τον σφιγμένο κουρέα στη μέση του παλιού μαγαζιού του, ενώ στον τοίχο πίσω του -εκτός εστίασης- υπήρχε κρεμασμένη η φωτογραφία του Ινδιάνου Τζο.

Nota bene

Η συγκεκριμένη ιστορία απετέλεσε
-αρκετό καιρό πριν- μέρος πτυχιακής εργασίας
σχετικά με το χρόνο στη φωτογραφία.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση/χρήση/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου, (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

Κείμενο και εικόνα: © Κώστας Λαγός