αποσπάσματα απο δυο πτυχιακές εργασίες (στη διαφημιστική φωτογραφία) σπουδαστριών του τμήματος Φωτογραφίας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών, που παρουσιάζουν εικαστικό ενδιαφέρον, άψογη τεχνική και πρωτότυπη προσέγγιση.

Α/  Οι πρώτες εικόνες αναφέρονται στην πτυχιακή εγασία της σπουδάστριας Ευτυχίας Βορίλα και αφορούν φωτοζωγραφική (light painting).

01 02

03 04

Η συγκεκριμένη τεχνική συνίσταται στον επιλεκτικό φωτισμό του θέματος με διαφορετικού πλάτους και έντασης δέσμες, απο πηγές φορητές και συνεχούς εκπομπής (φακοί μπαταρίας), με το κλείστρο ανοιχτό καθ’όλη τη διάρκεια της εκφώτισης (είναι πιθανόν να απαιτηθούν αρκετά λεπτά έκθεσης), έναν όσο το δυνατόν σκοτεινότερο περιβάλλοντα χώρο και τον φωτογράφο με σκούρα ρούχα να κινείται διαρκώς για να αποφύγει την καταγραφή του λόγω των ανακλάσεων και των μεγάλων χρόνων. Η εστίαση πρέπει να γίνει με τη βοήθεια κάποιου δυνατού φωτός και καλό θα είναι να έχουν προβλεφθεί -με σημάδια στο έδαφος- οι μετατοπίσεις του φωτογράφου.
Τα υπόλοιπα αφορούν την ευστροφία και δεξιότητα του φωτογράφου και επίσης απαιτείται άπειρη επιμονή για συνεχείς επαναλήψεις.
Προσοχή! αν χρησιμοποιηθεί δέσμη Laser αποφύγετε την -έστω και στιγμιαία- εκφώτιση του αισθητήρα εκτός και αν τον προτιμάτε ξεροψημένο.

Β/ Οι επόμενες εικόνες αποτελούν μέρος της πτυχιακής εργασίας της σπουδάστριας Μαρίας Δόμπρη και συνιστούν μία δύσκολη και σύνθετη προσπάθεια εικονοποίησης του αρχαίου αττικού ημερολογίου.

Οχι μόνον γιατί δεν υπήρχε η εμπειρία προηγούμενης οπτικής καταγραφής, οπότε η φωτογράφος θα έπρεπε να προχωρεί σε δρόμο στρωμένο με αρκετές δόσεις αυθαίρετου που -όπως καταλαβαίνετε- εύκολα μετατρέπεται σε απαράδεκτο και ταυτόχρονα να διαθέτει και την ικανότητα δημιουργίας μίας σύνθεσης με οπτική πληρότητα. Θεωρώ ότι τα κατάφερε άλλοτε με μινιμαλιστικό και άλλοτε -όπου υπήρχε το περιθώριο- με πιο πλούσια περιγραφικό τρόπο.

ΜΟΥΝΥΧΙΩΝ μήνας αφιερωμένος στην Αρτεμη
ΜΟΥΝΥΧΙΩΝ
μήνας αφιερωμένος στην Αρτεμη
ΕΚΑΤΟΜΒΑΙΩΝ μήνας αφιερωμένος στον Απόλλωνα, το τέλος των αγροτικών εργασιών
ΕΚΑΤΟΜΒΑΙΩΝ
μήνας αφιερωμένος στον Απόλλωνα, το τέλος των αγροτικών εργασιών
ΜΕΤΑΓΕΙΤΝΙΩΝ μήνας αφιερωμένος στον Απόλλωνα που παρέστεκε στην αλλαγή γειτόνων
ΜΕΤΑΓΕΙΤΝΙΩΝ
μήνας αφιερωμένος στον Απόλλωνα που παρέστεκε στην αλλαγή γειτόνων
ΒΟΗΔΡΟΜΙΩΝ μήνας αφιερωμένος στον Απόλλωνα
ΒΟΗΔΡΟΜΙΩΝ
μήνας αφιερωμένος στον Απόλλωνα
ΠΟΣΕΙΔΕΩΝ μήνας αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, υγρασία και βλάστηση
ΠΟΣΕΙΔΕΩΝ
μήνας αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, υγρασία και βλάστηση

Κείμενο -επιμέλεια: Κάππα Λάμδα