Κυριολεκτικά, εκτίθενται στο διάδρομο των εργαστηρίων του τμήματος Φωτογραφίας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών, μία σειρά απο κυανοτυπίες δημιουργημένες από τους σπουδαστές του εργαστηρίου Ειδικές Εφαρμογές ΙΙ, υπο την υπεύθυνη καθοδήγηση του Στέφανου Πάσχου, γνωστού φωτογράφου τόσο απο την επαγγελματική όσο και την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, ρέκτη και δεινού ερευνητή ιστορικών τεχνικών.

Βλέπετε η ψηφιακή μπορεί να είναι η δεσπόζουσα τεχνολογία, αλλά και οι ιστορικές διαδικασίες επεξεργασίας αναγόμενες στην πρώϊμη εποχή της φωτογραφίας, βιώνουν περιοδικά μια ανάκαμψη καθώς πολλοί φωτογράφοι είτε επανεξετάζουν τη μοναδική εμφάνιση των εικόνων, αποτέλεσμα αυτών των εναλλακτικών τεχνικών, ή τις ανακαλύπτουν για πρώτη φορά.

Η κυανοτυπία -η καλούμενη επίσης και ηλιοτυπία καθώς απαιτείται ακτινοβολία UV (φυσική ή τεχνητή) για να αποτυπωθεί η εικόνα- είναι ίσως η πιό «εύκολα διαχειρίσιμη» από όλες τις εναλλακτικές μεθόδους επεξεργασίας. Εχοντας επιλέξει το υλικό της επιλογής μας (χαρτί ή ύφασμα) με την απαραίτητη βέβαια φωτοευαίσθητη επίστρωση επάνω -αυτό είναι δυνατόν να γίνει απο εμάς ή να το προμηθευτούμε έτοιμο απο το εμπόριο- δεν έχουμε παρά να δημιουργήσουμε μία αρνητική εικόνα και κατασκευάζοντας ένα σάντουιτς απο γυαλί, αρνητικό και φωτοευαίσθητο υπόστρωμα να το εκθέσουμε στο ηλιακό φώς.
Η τυχόν πρόσβαση σε σύστημα εκτύπωσης εν κενώ και με έκθεση σε τεχνητή ακτινοβολία UV μπορεί να κάνει σαφώς την όλη διαδικασία (και την ζωή μας ασφαλώς) πιό άνετη. Εάν τώρα είστε περισσότερο -από το κανονικό- φανατικός φωτογράφος δηλ.»το κάνω ακριβώς όπως οι προπάτορες της φωτογραφίας» ή αν θέλετε ένα πιο vintage ύφος ξεχάστε τις προεπιστρωμένες επιφάνειες του εμπορίου. Τσάι, καφές, κρασί ή ταννικό οξύ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί διαφορετική απόχρωση στις εκτυπώσεις κυανοτυπίας. Μια άλλη επιλογή είναι η μείωση της έντασης με τη λεύκανση της εκτυπωμένης εικόνας βυθίζοντάς τη σε λευκαντικό ή ανθρακικό νάτριο (χλωρίνη και σόδα πλύσης αντίστοιχα), για παράδειγμα. Για να αυξήσετε την μπλε απόχρωση, δοκιμάστε το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το χυμό λεμονιού. Υπάρχουν πολλά περιθώρια για πειραματισμούς χωρίς μια σημαντική χρηματική επένδυση. Όπως και άλλες διαδικασίες, για μία δημιουργημένη απο εσάς φωτοευαίσθητη επίστρωση, θα πρέπει να αναμιχθούν τα χημικά σιδηρούχο κιτρικό αμμώνιο και σιδηροκυανιούχο κάλιο και να εφαρμοστεί το διάλυμα με μια γυάλινη ράβδο ή άλλο εργαλείο επάνω στην επιφάνεια. Είναι επιπλέον εργασία, αλλά έχετε περισσότερο έλεγχο της διαδικασίας και το αποτέλεσμα είναι επίσης το ίδιο αυθεντικό.

 

Βαλέριος Ιωαννίδης
© Βαλέριος Ιωαννίδης
Ηλίας Κουνενής
© Ηλίας Κουνενής
Ειρήνη Κατσαρή
© Ειρήνη Κατσαρή
Γιώργος Σκουλούδης
© Γιώργος Σκουλούδης
Θεόδωρος Πασπαλιάρης
© Θεόδωρος Πασπαλιάρης

Προσοχή! Μην πειραματίζεστε με χημικά χωρίς να έχετε λάβει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για εσάς και το περιβάλλον και προπάντων μην αναμιγνύετε ΠΟΤΕ άγνωστες σ’εσάς χημικές ουσίες, χωρίς την επίβλεψη και καθοδήγηση κάποιου ειδικού.

Κείμενο-Επιμέλεια: Κάππα Λάμδα