Ένας φωτογράφος λέει ότι μηνύεται για περισσότερο από 1 εκατ. δολάρια με αφορμή μια εικόνα μιας γυμνόστηθης γυναίκας στην κορυφή του Empire State Building στη Νέα Υόρκη.

η επίμαχη εικόνα
η επίμαχη εικόνα

Ο Allen Henson φωτογράφος μόδας και σκηνοθέτης, λέει ότι του έχει κοινοποιηθεί αγωγή 1,1 εκατ. δολαρίων από τους υπεύθυνους του δημοφιλούς τουριστικού αξιοθέατου, ο οποίος -φέρεται να ισχυρίζονται- οτι με τη συγκεκριμένη φωτογραφία κατέστρεψε τη φήμη, που αποτελούσε και διακριτικό στοιχείο του, ως ένα «αξιόπιστο και ασφαλές οικογενειακό τουριστικό αξιοθέατο». Φαίνεται ότι η διαχείριση κατέθεσε την αγωγή μετά την δημοσίευση της εικόνας – μία από μια σειρά που ο Henson δημιούργησε χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο – σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Henson επιμένει ότι δεν είχε σκηνοθετήσει τη λήψη για εμπορικούς λόγους, αλλά απλώς τράβηξε τη φωτογραφία μιας φίλης στον εξώστη παρατήρησης του 86ου ορόφου του κτιρίου, στις 9 Αυγούστου του προηγούμενου έτους. Σε δήλωσή του, ο Henson τόνισε: «Αυτή η φωτογραφία έγινε με ένα κινητό τηλέφωνο … Δεν εκτέθηκε σε γκαλερί, δεν αποτέλεσε μέρος διαφημιστικής καμπάνιας, ακόμη δεν περιελήφθηκε σε κάποιο portfolio».
«Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών που επισκέπτονται το Empire State Building και ανεβάζουν φωτογραφίες στο Instagram τραβηγμένες με την ίδια ακριβώς αρτιότητα – κανένας απο αυτούς δεν ζήτησε άδεια ή σε κανέναν δεν χορηγήθηκε άδεια απο τους υπεύθυνους» και πρόσθεσε: «η ικανότητα μου ως επαγγελματίας φωτογράφος δεν προϋποθέτει ότι κάθε φορά που αγγίζω μια συσκευή που έχει ενσωματωμένη μια φωτογραφική μηχανή – χαρακτηριστικό που υπάρχει σε όλες τις συσκευές πλέον αυτές τις μέρες – σημαίνει ότι θα κάνω μία λήψη για εμπορικό σκοπό». Ο Νεοϋορκέζος φωτογράφος ισχυρίζεται ότι η αγωγή είναι αβάσιμη και αρρωστημένης νοοτροπίας. «Τα στήθη είναι πλέον μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση – το έγγραφο αυτό εξευτελίζει τα γυναικεία στήθη», κατέληξε.
Καλά ηρεμήστε λίγο φίλοι αμερικάνοι, μία πολυκατοικία είναι δεν είναι δα και η Ακρόπολη της οποίας ο φωτογράφος προσέβαλε το μνημειακό της καθεστώς. Είναι απίστευτοι οι τύποι, προσπαθούν να δημιουργήσουν πολιτισμική ιστορία με ανύπαρκτο πλαίσιο- ας μην ξεχνάμε ότι είναι κράτος 200 ετών (περίπου). Ας το πάρουν απόφαση, αντίπαλον δέος -σε πολιτισμικό επίπεδο- της Ευρώπης δεν είναι δυνατόν να γίνουν ποτέ, όσο και αν ανακηρύσσουν σαν μνημεία πολυκατοικίες και φωτεινές επιγραφές. Οσο δε για το γεγονός της υστερικής αυξομείωσης των ορίων του πολιτικώς ορθού κατά το δοκούν, αποτελεί απο μόνο του ένα ξεχωριστό κεφάλαιο.

φωτογραφίες: © Allen Henson

Επιμέλεια – κείμενο: Κάππα Λάμδα