Η παραδοσιακή εκτύπωση και η τρισδιάστατη εκτύπωση τελικά συνενώθηκαν, με τη δημιουργία του εκτυπωτή Mcor IRIS της εταιρείας Mcor Technologies, του μοναδικού τρισδιάστατου εκτυπωτή στον κόσμο -έως αυτή τη στιγμή- που χρησιμοποιεί σαν μέσο εκτύπωσης απλό χαρτί φωτοτυπίας Α4 σε συνδυασμό με μελάνια CMYK. Ο Mcor IRIS χρησιμοποιεί έναν Epson Workforce για να εκτυπώσει έγχρωμα και στις δυο πλευρές των σελίδων Α4 και μετά αυτές οι σελίδες «φορτώνονται» στο θάλαμο δημιουργίας 3D για να κοπούν και κολληθούν ώστε να σχηματίσουν ένα χάρτινο στερεό τρισδιάστατο μοντέλο το οποίο μοιάζει, λόγω στιβαρότητας, να έχει κατασκευαστεί απο ένα μασίφ κομμάτι ξύλου.

04

01 02

04BΕνας τομέας της αγοράς 3D που ήδη βιώνει τεράστια ανάπτυξη, σχετίζεται με τη ζήτηση των καταναλωτών για σαρωμένες και εκτυπωμένες 3D εικόνες ανθρώπων, κατοικιδίων και αντικειμένων. «Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί το μέλλον της φωτογραφίας» βεβαιώνει εκπρόσωπος της εταιρείας. «Εκτυπώνουμε τρισδιάστατες φιγούρες απο νύφες και γαμπρούς, εγκύους, μωρά,παπούδες και συναθροίσεις οικογενειών. Ολα αυτά τα «χειροπιαστά» ενθύμια έχουν μια μεγάλη συναισθηματική αξία για τους ενδιαφερόμενους. Τώρα είναι δυνατόν να αγγίξεις και να αισθανθείς μια φωτογραφική ανάμνηση απο μια πολύτιμη στιγμή».

Ισως παρακολουθούμε τα πρώτα δειλά βήματα μιας επιταχυνόμενης εξελικτικά τεχνολογίας που ίσως ανατρέψει τα μέχρι τώρα καθιερωμένα, στο πώς βλέπουμε και ιδιαίτερα στο πώς αντιμετωπίζουμε μία φωτογραφία.

04A

04C 04D

05A

06A

12

10

Επιμέλεια: Κάππα Λάμδα