5΄διάβασμα

Το έργο των Alex&Felix (Alex Gertschen and Felix Meier) αποτελείται απο φωτογραφίες  που είναι εξαιρετικά δομημένες, με σκηνικά που περιέχουν προσεκτικά επιλεγμένα αντικείμενα, περίτεχνα φόντα και γραφικά στοιχεία. Οι εικόνες έχουν επιμελώς συντεθεί πριν φωτογραφηθούν, για να υπάρξει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα κατά τη λήψη, έτσι ώστε να χρειαστεί μία ελάχιστη post-production διορθωτική επεξεργασία. Η τελική λήψη, αντιπροσωπεύει μόνο το τελικό βήμα σε μια λεπτομερή δημιουργική διεργασία στην οποία η χειροτεχνία είναι πρωταρχικής σημασίας. Αυτές οι εργασίες μας φέρνουν στο μυαλό έργα της Αμερικανίδας φωτογράφου Sandy Skoglund ή των Γάλλων Pierre et Gilles αν και οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι έχουν επηρεαστεί από τον γνωστό αρωματοποιό και εξαίρετο φωτογράφο Serge Lutens.
Οι συγκεκριμένοι φωτογράφοι επιλέχθηκαν για δύο λόγους. Πρώτον για να γίνει εμφανής ο σπουδαίος ρόλος που παίζει η σεναρική δόμηση και έπειτα η προετοιμασία, επιμέλεια,φροντιστήριο -όπως θέλετε πείτε το- χώρων, υποστηρικτικών αντικειμένων, φόντων κ.λ.π πριν τη φωτογράφιση και απο τα οποία εξαρτάται κατα ποσοστό 90% η επιτυχία μιας φωτογραφίας (θυμίζει κάτι αυτό στους σπουδαστές του εργαστηρίου διαφημιστικής;). Δεύτερον να καταδειχθεί πώς η σύνθεση διάφορων ετερόκλητων αντικειμένων (όχι κατ’ανάγκην προϊόντων), μπορεί να αποτελέσει τη στοχευμένη εικονογράφηση μιας έννοιας. Αυτό που στη διαφημιστική ονομάζουμε ελεύθερο still life ή εικονογράφηση άρθρου.

queen glitter
queen glitter

Στη συνέντευξη που ακολουθεί και η οποία δόθηκε στην Elisabetta Piatti οι Alex&Felix  μας διαφωτίζουν αρκετά για το έργο τους.
– Πώς καταλήξατε σε αυτό τον τρόπο φωτογράφησης;
Alex&Felix– Κατ’αρχάς επιθυμούμε να έχουμε τον έλεγχο μιας εικόνας. Αρχίσαμε με πολύ απλά-κατασκευαστικά- σκηνικά και αντιληφθήκαμε οτι η σκηνοθετημένη φωτογραφία ήταν αυτή που μας ταίριαζε. Επειτα καθώς εξελισσόμαστε από εργασία σε εργασία, αυτά έγιναν μεγαλύτερα και πιό σύνθετα.
– Εντυπωσιακές όσο και οι Ελληνίδες θεές και τόσο απόμακρα υπερήφανες όσο οι μονάρχες στην αναγέννηση, οι βασίλισσές σας δεν κρατάνε ούτε χρυσά σκήπτρα ούτε φοράνε κορώνες στολισμένες με πολύτιμους λίθους. Αντ’ αυτών φορούν σίδερα, LPs, πτερύγια και στοιχεία από κούκλες. Πάνω σε τι βασιλεύουν; Ποιοί είναι οι υπήκοοί τους;
Alex&Felix– Πήραμε καθημερινά αντικείμενα όπως είχαμε κάνει και σε άλλες εργασίες. Κάθε αντικείμενο αφηγείται μια λεπτομέρεια της όλης ιστορίας. Ενα εύκολο να κατανοηθεί παράδειγμα, είναι ο κόκκινος ταύρος ο οποίος αντιπροσωπεύει την ενέργεια (Queen Rocket) ή το ηφαίστειο στην κοιλιά της Queen Mini Mouse, που σημαίνει ανεξέλεγκτο συναίσθημα. Ολόκληρο το φόρεμα αφηγείται μία ιστορία σχετικά με τη βασίλισσα που το φοράει. Το φόρεμα είναι επίσης όπως ένα δελτίο ταυτότητας. Καθεμία κατέχει το βασίλειό της, και δημιουργήσαμε τους διαφορετικούς χαρακτήρες, έτσι ώστε αυτές οι 13 βασίλισσες να αποτελέσουν μια μελέτη χαρακτήρα.
– Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι έχετε επιλέξει βασίλισσες και όχι βασιλιάδες. Είναι γιατί νομίζετε ότι οι γυναίκες είναι αυτοί που πραγματικά «διευθύνουν»; Ή μήπως είναι για κάποιο άλλο λόγο; Ίσως γιατί ένα γυναικείο πρότυπο προσελκύει την προσοχή του θεατή περισσότερο;
Alex&Felix– Για εμάς η βασίλισσα είναι ένα σύμβολο. Oπως ένας κενός λευκός καμβάς που τον γεμίζουμε  με μια ιστορία.  Βασίλισσες και όχι βασιλιάδες, επειδή πιστεύουμε οτι οι βασίλισσες είναι πιο πολύπλευρες, είναι όχι μόνο ισχυρές ηγέτιδες, αλλά είναι επίσης και μια διαισθητική οντότητα.
– Θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι δεν κάνετε χρήση ψηφιακής επεξεργασίας ή post-production.  Ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε στην προετοιμασία του συνόλου; Πώς αποφασίζετε πώς να τοποθετήσετε τα αντικείμενα στα σώματα των μοντέλων;
Alex&Felix– Φυσικά έχουμε ένα μικρό κομμάτι που επεξεργαζόμαστε στο post-production. Μερικά αντικείμενα ήταν πολύ βαριά και αναρτήθηκαν με διάφορους τρόπους που αφαιρέθηκαν βέβαια μετά τη λήψη, αλλά τα μοντέλα έπρεπε να είναι εντελώς ακίνητα κατά τη λήψη.

queen marzipan
queen marzipan
queen mini mouse
queen mini mouse
queen motorhead
queen motorhead
queen rocket
queen rocket
queen vinyl
queen vinyl

back03 back01

Επιμέλεια-κείμενο- μετάφραση: Κάππα Λάμδα

©periopton

all images © Alex&Felix http://www.alexandfelix.com

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο χρήση/αναπαραγωγή/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)