μυστήριο και αναπάντητα ερωτήματα που εξάπτουν τη φαντασία ακόμα και μετά απο 60 χρόνια.

HEIGHT 1079

Περίπου στις 5 το απόγευμα της 1ης Φεβρουαρίου, 1959, εννέα σκιέρ από τη λέσχη της πολυτεχνικής σχολής των Ουραλίων, στήνουν μία σκηνή εσπευσμένα, λόγω μιας χιονοθύελλας και του σκοταδιού που έπεφτε, στην πλαγιά του βουνού Kholat-Syakhyl.
Ήταν η πέμπτη ημέρα ενός οδοιπορικού με σκι. Οι τελευταίες εποικημένες θέσεις, Ivdel, Vizhai, 41ος τομέας, ο 2ος Βόρειος, είχαν αφεθεί αρκετά πίσω. Το αχανές χιονισμένο τοπίο των βόρειων Ουραλίων ληθαργικά μονότονο, απλωνόταν για μίλια μακριά προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η κύρια πεζοπορία της ομάδας Igor Dyatlov για την ανάβαση στο όρος Otorten έχει προγραμματιστεί για αύριο. Μετά από ένα δείπνο με γαλέτα και αποξηραμένο κρέας, οι «Dyatlovs» είναι έτοιμοι να περάσουν τη νύχτα: βγάζουν τς μπότες και τα μπουφάν τους, και τυλίγονται με βαμβακερές κουβέρτες.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας όμως κάτι συνέβει, κάτι σπάνιο, ανεξήγητο αλλά και θανάσιμο. Για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη σκηνή υπο το καθεστώς χρονικής πίεσης, τέτοιας, που άνοιξαν δίοδο σκίζοντάς την απο μέσα χρησιμοποιώντας τα μαχαίρια τους και απομακρύνθηκαν κάτω απο συνθήκες πολικού ψύχους, με γυμνά πόδια ή φορώντας μόνο τις κάλτσες τους και με ελάχιστα ρούχα.Δηλαδή έτσι όπως είχαν ξαπλώσει για ύπνο. Μέσα σε λίγες ώρες θα χάσουν τη ζωή τους με ακατανόητο και περίεργο τρόπο…

0_5fa30_babe8079_L

Το 33ο καρέ

Το 2009 ερευνητές Aleksei Koskin και Γιούρι Kuntsevich απέκτησαν πρόσβαση στα αρχεία του πρώην εισαγγελέα Ιβάνοφ. Έξι λωρίδες φιλμ του ταξιδιού δίνουν μία ιδέα του τι ακριβώς υπονοεί ο Ivanov με τον όρο «στοιχεία κλειδιά». Όπως αποκαλύπτεται, το καρέ με την εγκατάσταση της σκηνής – που θεωρείτο μέχρι τότε ότι ήταν η τελευταία φωτογραφία των «Dyatlovs», – ακολουθείται από μια άλλη εικόνα: μία ομιχλώδης πηγή φωτός κινείται, ή μάλλον φαίνεται να καίει, κόντρα στο κατάμαυρο φόντο.
Η κάμερα «ZORKI» με την οποία τραβήχτηκε η φωτογραφία, ανήκε στον Yuri Krivonischenko, και βρέθηκε στη σκηνή, προσαρμοσμένη σ’ένα αυτοσχέδιο τρίποδο από κλαδιά. Δηλαδή, στις τελευταίες στιγμές της παραμονής τους στη σκηνή, οι «Dyatlovs» τοποθέτησαν σκόπιμα την κάμερα στο τρίποδο, και φωτογράφισαν κάποιο φλεγόμενο ή λαμπρό αντικείμενο …

Επιμέλεια-κείμενο: © Κάππα Λάμδα