2΄διάβασμα

…κάτι απλό για το γραφείο.

Μία έκθεση με ιδιαίτερες αυτοπροσωπογραφίες του Νιγηριανού Iké Udé, όπου είναι ντυμένος με διάφορα  ανδρικά σύνολα που έχουν επιλεχθεί από διάφορες ιστορικές περιόδους και γεωγραφικές περιοχές. Μία ενδυματολογική αναρχία όπου τα ποιητικά χρώματα, τα πολυτελή υφάσματα και οι συνθέσεις, ξεπερνούν την παραδοσιακή αισθητική της προσωπογραφίας υιοθετώντας μία μεταμοντέρνα πινελιά. Τα πορτρέτα παρουσιάζουν ένα άκρως στυλιζαρισμένο κόσμο χρωμάτων και μία αυτοσχεδιαστική δεξιοτεχνία και στα οποία ο καλλιτέχνης εξερευνά έναν κόσμο δυαδικοτήτων:  φωτογράφος / εικαστικός, δημιουργός / θεατής, Αφρικανός / μετα-εθνικιστικής, του συρμού / περιθωριακός, μοναδικός / κοινός και μόδα / τέχνη.
Εχοντας κάποτε σαν ανάφορο την κομψομανία και μετά αποστασιοποιημένη απο αυτή, η σειρά του  Udé μπορεί ουσιαστικά να χαρακτηριστεί ουσιαστικά σαν μετά-κομψομανία στην εννοιολογική χρήση της μόδας / φορεσιάς ως δείκτη του πολιτισμού. Ο Udé έχει καταπιαστεί με αυτό το θέμα από το 2010, όταν οι πρώτες φωτογραφίες της σειράς αυτής παρουσιάστηκαν στην έκθεση The Global Africa Project, στο Μουσείο Τεχνών και Σχεδίου (MAD), Νέα Υόρκη. Επίσης έργα του βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές του μουσείου Solomon R. Guggenheim, του Smithsonian Museum of Art και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.
Εξοικειωμένος με τον κόσμο της μόδας και των διασημοτήτων, ο Udé δίνει στις πτυχές της ερμηνείας και αναπαράστασης μια νέα ζωντάνια, συγχωνεύοντας τους δικούς του θεατρικούς χαρακτήρες και τις πολλαπλές προσωπικότητές του με την τέχνη του. Όπως και Andy Warhol, ο Ude παίζει με τις ασάφειες της αγοράς και τον κόσμο της τέχνης, ιδιαίτερα στο ονομαστό περιοδικό του μόδας, τέχνης και πολιτισμού, aRUDE και το στυλιστικό blog του, theCHIC INDEX.

κείμενο-επιμέλεια: Κάππα Λάμδα

©periopton