2΄διάβασμα

Ενα «στοιχειωμένο» αρχείο με φωτογραφίες ναυαγίων που χρονολογείται από το 1869 και έχει δημιουργηθεί από τέσσερις γενιές φωτογράφων της ίδιας οικογένειας, θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby’s.
Περισσότερα από 1.000 αρνητικά, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 700 πρωτότυπων γυάλινων πλακών, τεκμηριώνουν περισσότερα από 200 ναυάγια στα ανοικτά των νήσων Scilly και της Κορνουάλης, μεταξύ των ετών 1869 και 1997. Το αρχείο, που περιγράφεται ως «ασύγκριτο» από ειδικούς, ξεκίνησε από τον φωτορεπόρτερ Τζον Γκίμπσον ο οποίος αγόρασε την πρώτη φωτογραφική μηχανή του πριν από 150 χρόνια. «Στην πρώτη γραμμή του πρόωρου φωτορεπορτάζ, ο Τζον Γκίμπσον και οι απόγονοί του ήταν αποφασισμένοι να είναι οι πρώτοι που θα κατέγραφαν τη σκηνή του συμβάντος αυτών των ναυαγίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου για το Sotheby στο Λονδίνο, όπου η συλλογή θα πάει προς πώληση. «Κάθε ναυάγιο έχει τη δική του ιστορία να πει με εκτυλισσόμενα δράματα, ηρωισμούς, τραγωδίες και θριάμβους που πρέπει να φωτογραφηθούν και να καταγραφούν και την οποία είδηση οι Γκίμπσονς θα μεταδώσουν στην βρετανική ηπειρωτική χώρα αλλά και πέρα απ’αυτή».
Ο Τζον συνεργάστηκε με τους γιους του, όπως ο Αλέξανδρος, ο οποίος κάλυπτε τη θέση του «τηλεγραφητή». Η ομάδα φημολογείται ότι στην προσπάθειά της να προσεγγίσει τα ναυάγια διέσχιζε ύπουλες και επικίνδυνες ακτογραμμές μεταφέροντας με χειράμαξες ένα φορητό σκοτεινό θάλαμο, γυάλινες πλάκες και γενικά ένα βαρύ εξοπλισμό». Ο Τζον Γκίμπσον είχε εργαστεί στο παρελθόν ως φωτογράφος στούντιο στο Penzance, πριν επιστρέψει πάλι στα νησιά Scilly το 1865. Το αρχείο έχει εκτιμηθεί στις 100,000 με 150,000 λίρες Αγγλίας.

high res

 

wreck08s wreck09s

wreck06s

όλες οι φωτογραφίες: Gibsons of Scilly

πηγή: Sotheby’s

επιμέλεια: Κάππα Λάμδα

©periopton

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο χρήση/αναπαραγωγή/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)