Ενα «στοιχειωμένο» αρχείο με φωτογραφίες ναυαγίων που χρονολογείται από το 1869 και έχει δημιουργηθεί από τέσσερις γενιές φωτογράφων της ίδιας οικογένειας, θα δημοπρατηθεί στο Sotheby αυτό το μήνα.
Περισσότερα από 1.000 αρνητικά, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 700 πρωτότυπων γυάλινων πλακών, τεκμηριώνουν περισσότερα από 200 ναυάγια στα ανοικτά των νήσων Scilly και της Κορνουάλης, μεταξύ των ετών 1869 και 1997. Το αρχείο, που περιγράφεται ως «ασύγκριτο» από ειδικούς, ξεκίνησε από τον φωτορεπόρτερ John Gibson ο οποίος αγόρασε την πρώτη φωτογραφική μηχανή του πριν από 150 χρόνια. «Στην πρώτη γραμμή του πρόωρου φωτορεπορτάζ, ο John Gibson και οι απόγονοί του ήταν αποφασισμένοι να είναι οι πρώτοι που θα κατέγραφαν τη σκηνή του συμβάντος αυτών των ναυαγίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου για το Sotheby στο Λονδίνο, όπου η συλλογή θα πάει στην πώληση. «Κάθε ναυάγιο έχει τη δική του ιστορία να πει με εκτυλισσόμενα δράματα, ηρωισμούς, τραγωδίες και θριάμβους που πρέπει να φωτογραφηθούν και να καταγραφούν και την οποία είδηση οι Gibsons θα μεταδώσουν στην βρετανική ηπειρωτική χώρα αλλά και πέρα απ’αυτή».
Ο John συνεργάστηκε με τους γιους του, όπως ο Αλέξανδρος, ο οποίος κάλυπτε τη θέση του «τηλεγραφητή». Η ομάδα φημολογείται ότι στην προσπάθειά της να προσεγγίσει τα ναυάγια διέσχιζε ύπουλες και επικίνδυνες ακτογραμμές μεταφέροντας με χειράμαξες ένα φορητό σκοτεινό θάλαμο, γυάλινες πλάκες και γενικά ένα βαρύ εξοπλισμό». Ο John Gibson είχε εργαστεί στο παρελθόν ως φωτογράφος studio στο Penzance, πριν επιστρέψει πάλι στα νησιά Scilly το 1865. Το αρχείο έχει εκτιμηθεί στις 100,000 με 150,000 λίρες Αγγλίας.

high res

 

wreck08s wreck09s

wreck06s

πηγή: Sotheby’s

όλες οι φωτογραφίες: Gibsons of Scilly

επιμέλεια: Κάππα Λάμδα