Kodak 1975 η πρώτη ψηφιακή μηχανή. η εικόνα κατεγράφετο στην κασέτα ήχου στο πλάϊ
Kodak 1975
η πρώτη ψηφιακή μηχανή. η εικόνα κατεγράφετο στην κασέτα ήχου στο πλάϊ

Το μέλλον της φωτογραφίας ωστόσο δεν αφορά μόνον τη λήψη εικόνων υψηλότερης ποιότητας ή την ανάρτησή τους σε ιστοσελίδες. Οι τελευταίες τάσεις περιλαμβάνουν εικόνες που είναι κάτι περισσότερο από ακίνητα, επίπεδα πλέγματα από pixels, και χρησιμοποιούν νέες, πιο διαδραστικές μορφές εικόνας που μοιράζονται την πράξη της σύνθεσης μεταξύ του φωτογράφου και του θεατή. Αλλες συσκευές αφαιρούν το φωτογράφο από τη διαδικασία εντελώς, καταγράφοντας αυτόματα με απροσδόκητα -πολλές φορές- αποτελέσματα. Αυτό δεν είναι η μελλοντική τεχνολογία που θα μας επιτρέπει τη λήψη καλύτερων φωτογραφιών, αυτό προοιωνίζει τη λήψη φωτογραφιών με διαφορετικό τρόπο και τη διαφορετική αντιμετώπισή τους.

Nokia Lumia 1020
Τη στιγμή που ορισμένες μεγάλες εταιρείες, πειραματίζονται με την προσθήκη οπτικών ζουμ σε smartphones, η Nokia έχει αναπτύξει αντ’αυτού έναν αισθητήρα που παρέχει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά χωρίς τους πολύπλοκους και δυσκίνητους μηχανισμούς που απαιτεί ένα παραδοσιακό zoom. Ο αισθητήρας PureView έχει τον απίστευτο αριθμό των 38 ενεργών megapixels διατεταγμένων επάνω στον αισθητήρα, ανάλυση, που είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από ότι σ’ένα τυπικό αισθητήρα της κάμερας ενός smartphone. Ασχετα απο την τεχνολογία αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι πώς η PureView αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο παίρνουμε τις φωτογραφίες.
Η μεγάλη ανάλυση σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να συνθέσουμε τη λήψη τόσο λεπτομερώς: απλά σημαδεύουμε και κάνουμε κλικ στο κουμπί και μπορούμε  να επιλέξουμε αυτό που θέλουμε αργότερα στην οθόνη του τηλεφώνου, με ευχέρεια μεγέθυνσης έως και 6 φορές.

Sony Smart Lens
Ενώ οι περισσότεροι κατασκευαστές στοχεύουν στον εξ αποστάσεως χειρισμό της φωτογραφικής μηχανής, μέσω μιας κατάλληλης εφαρμογής στο smartphone, η Sony προχώρησε ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας μία συσκευή που όχι μόνο συνεργάζεται αλλά απαιτεί την παρουσία ενός smartphone για να τραβήξει φωτογραφίες.
Η Sony με τις Smart Lens χώρισε τη ψηφιακή μηχανή στα δύο. Η συσκευή αποτελείται απο ένα φακό, αισθητήρα, επεξεργαστή εικόνας και μπαταρία. Ουσιαστικά είναι μία ψηφιακή μηχανή (και τα δύο μοντέλα Smart Lens στηρίζονται σε τρέχουσες κόμπακτ Sony) απο την οποία απουσιάζουν τα περισσότερα ρυθμιστικά και η οθόνη.
Για να χρησιμοποιήσουμε μία Smart Lens πρέπει να το συνδέσουμε στο smartphone μέσω Wi-Fi, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί απλώς με την ένωση των δύο αν το κινητό μας υποστηρίζει NFC. Απο τη στιγμή που έχουν συνδεθεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την οθόνη του κινητού μας για την επιλογή του κάδρου καθώς και για τις ρυθμίσεις ταχύτητας, έκθεσης και τον χειρισμό του zoom. Η Smart Lens μπορεί να λειτουργήσει σαν ενιαίο σύνολο με το τηλέφωνο ή σαν δύο ξεχωριστά κομμάτια(μπορούμε να σηκώσουμε δηλαδή τη Smart Lens πάνω απο το κεφάλι μας και κρατώντας με το άλλο χερι το smartphone να ελέγχουμε τη λήψη).

Autographer
Μπορεί η Sony να έκοψε τη φωτογραφική στη μέση, η μηχανή Autographer όμως θέλει να αφαιρέσει εντελώς το φωτογράφο απο την εξίσωση. Αυτή η κόμπακτ συσκευή τραβάει φωτογραφίες αυτόματα, βασιζόμενη σε μία σειρά αισθητήρων οι οποίοι ανιχνεύουν την κίνηση, τα επίπεδα φωτός, τη θέση GPS και τη θερμοκρασία. Χρησιμοποιεί ένα υπερ-ευρυγώνιο φακό για την καταγραφή χωρίς προειδοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων δεδομένων, τα οποία δεν είναι δυνατόν να ελέγξετε εκείνη την ώρα γιατί δεν υπάρχει οθόνη προεπισκόπησης. Για να γίνει αυτό πρέπει να τη συνδέσουμε στον υπολογιστή όπου είναι πιθανόν να ανακαλύψουμε αρκετά ενδιαφέρουσες φωτογραφίες που έχουν δημιουργηθεί ερήμην μας.

lytro

Lytro
Το πλέον εμφανές παράδειγμα για την προσθήκη ενός διαδραστικού στοιχείου στις φωτογραφίες είναι η Lytro. Χρησιμοποιώντας μία έξυπνη διάταξη φακών η συσκευή δεν καταγράφει μία άμεση εικόνα αλλά ένα «πεδίο φωτός» στο οποίο διατηρούνται δεδομένα που αναφέρονται στο βάθος των αντικειμένων μέσα στην εικόνα.
Ετσι η Lytro δεν χρειάζεται να εστιάσει και μπορεί να φωτογραφίσει αμέσως μόλις πατηθεί το κουμπί κλείστρου. Η εστίαση μπορεί να επιλεγεί μετά την καταγραφή της εικόνας και μάλιστα η επιλογή μπορεί να μετατοπισθεί, επιτρέποντας την εκλογή κατά την κρίση μας του κυρίαρχου θέματος μέσα στο κάδρο εκ των υστέρων. Η ακόμη καλύτερα, μπορούμε να δημοσιεύσουμε την εικόνα επιτρέποντας σε άλλους να επιλέξουν το σημείο εστίασης, μετατρέποντας έτσι την όλη λειτουργία σε μία διαδραστική εμπειρία. Βέβαια ακόμη η μηχανή είναι πολύ ακριβή και καταγράφει εικόνες του ενός megapixel αλλά σίγουρα θα υπάρξει βελτίωση.

theta

Theta 360
Πρόσφατα η Ricoh κυκλοφόρησε την Theta 360, μία ασύρματη μηχανή με μία μακρινή συγγένεια με τη Smart Lens της Sony. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι το ζευγάρι τω φακών fish-eye που βρίσκονται τοποθετημένοι ένας σε κάθε πλευρά της λεπτής συσκευής. Οι εικόνες που καταγράφονται καθώς πατάμε το κουμπί συνδυάζονται και δημιουργούν μία πανοραμική 360 μοιρών. Oπως και στη Smart Lens δεν υπάρχει οθόνη, αλλά δεν υπάρχει και επιτακτική ανάγκη για διευθέτηση του κάδρου καθώς καταγράφονται τα πάντα.
Ενα smartphone είναι επιθυμητό ειδικά αν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τη μηχανή απο απόσταση.

Απ’ότι διαφαίνεται, δημιουργείται ένας πολύ ενδιαφέρον φωτογραφικός νέος κόσμος, αλλά και πολύ βαρετός με όλη αυτή την αυτοματοποίηση που εγγυάται επιτυχία στη λήψη και με τα διαφράγματα, την ποιότητα εικόνας και τα μεγέθη αισθητήρων να είναι αρμοδιότητα άλλων και όχι του φωτογράφου. Αυτό το σίγουρα εξασφαλισμένο είναι που κάνει τη ζωή ανιαρή. 

Επιμέλεια- κείμενο: Κάππα Λάμδα