81712

…μια εξαιρετικά σπάνια φωτογραφία η οποία απεικονίζει ομαδική ταφή στη θάλασσα των θυμάτων του ναυαγίου του Τιτανικού ανακαλύφθηκε και θα δημοπρατηθεί τον επόμενο μήνα.
Η εικόνα έχει ανασυρθεί από ένα αρχείο που ανήκε στο RD «Westy» Legate, έναν αξιωματικό στο πλοίο πόντισης καλωδίων «Mackay Bennett», που συμμετείχε στην περισυλλογή των εκατοντάδων πτωμάτων μετά την τραγωδία του Απριλίου 1912 που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.500 ανθρώπους.
Ένας εκπρόσωπος τύπου για τον οίκο δημοπρασίας, δήλωσε: «Είναι μια σπάνια εικόνα, δεδομένου ότι όχι μόνο μας δίνει ένα στιγμιότυπο σε ένα από τα λιγότερο γνωστά κεφάλαια της ιστορίας, αλλά διαλύει και τον μύθο ότι η διαδικασία ήταν οργανωμένη και η πρέπουσα. Εδώ έχουμε σώματα που ήταν στοιβαγμένα ανά δύο ή τρία, σε καφέ σάκους στο κατάστρωμα…» και πρόσθεσε: «Παρά τον αριθμό των θυμάτων που θάφτηκαν στη θάλασσα, οπτικά αρχεία της ταφής και της νεκρώσιμης ακολουθίας, όπως είναι αυτή τη φωτογραφία, είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ακόμη και την περίοδο του συμβάντος».
Τα περισσότερα από τα θύματα «τάφηκαν» στον Ατλαντικό, λύση που ίσως επιλέχθηκε επειδή δεν είχαν κανένα μέσο αναγνώρισης ή ήταν επιβάτες της τρίτης θέσης και ως εκ τούτου δεν θα είχαν την οικονομική δυνατότητα τέλεσης μιας κανονικής κηδείας (θα γνωρίζετε βέβαια ότι τα περισσότερα θύματα ήταν επιβάτες της τρίτης θέσης. Ολες τις περιόδους η τρίτη θέση είναι που πληρώνει το τίμημα). Στη φωτογραφία – η οποία εκτιμάται προ-δημοπρασίας στις £ 5,000 – ένα από τα θύματα που επισημαίνονται με σαφήνεια με τον αριθμό 177, ήταν ο William Mayo, ένας 28χρονος απο το Λονδίνο, ο οποίος ήταν αρχι-θερμαστής στο πλοίο.
Ο Αιδεσιμότατος Hind φαίνεται να κρατά ένα βιβλίο προσευχής κοιτάζοντας προς δύο μέλη του πληρώματος που δείχνουν να ανατρέπουν κάποιο είδος πλατφόρμας, προφανώς ρίχνοντας το νεκρό στη θάλασσα.

titanic burial

(πηγή: Daily Express)

Επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα