7′ διάβασμα

9. Argus seventy-five
Η Argoflex seventy-five και Argus seventy-five ήταν μηχανές ψευδο-TLR με σώμα από βακελίτη / πλαστικό και κατασκευάζονταν από την Argus στις ΗΠΑ, με παραλλαγές, μεταξύ 1949-1964. Χρησιμοποιούσαν φίλμ τύπου 620 με μέγεθος αρνητικού 6x6cm.
Το Argus 75 είναι μία όμορφη παλαιάς κοπής Twin Lens Reflex (TLR) φωτογραφική μηχανή. Έχει φακό Argus Lumar 75mm σταθερής εστίασης και ταχύτητες κλείστρου 1/125sec και Β. Το κλείστρο οπλίζει κατά την προώθηση του φίλμ, έτσι πρέπει να έχετε γυρίσει το φίλμ για να είναι σε θέση να ενεργοποιηθεί το κλείστρο. Όταν είναι οπλισμένη ένα κόκκινο κάλυμμα κλείστρου αποκαλύπτεται πίσω από το φακό για να ειδοποιήσει το χρήστη ότι η κάμερα είναι έτοιμη.
Αν και έχει σχεδιαστεί να δέχεται φίλμ 620 μπορει να δεχτεί χωρίς πρόβλημα φίλμ τύπου 120 και γι’αυτό το λόγο χρησιμοποιείται και σήμερα για τις ονειρικές εικόνες που παράγει.

argus seventy-five
argus seventy-five

10. Kodak Brownie Hawkeye
Η Brownie Hawkeye ήταν μία μηχανή με σώμα από βακελίτη, που κατασκευαζόταν στις ΗΠΑ(Eastman Kodak, Rochester, New York, USA), στη Γαλλία(Kodak Pathé, France) και στον Καναδά(Canadian Kodak Co. Limited.) κατά το διάστημα 1949-1961 και επέτρεπε την αποτύπωση φωτογραφιών 6x6cm σε φίλμ τύπου 620. Ο αρχικός σχεδιασμός δεν προέβλεπε την ύπαρξη φλάς αλλά ένα μεταγενέστερο μοντέλο που προστέθηκε στη σειρά το 1950, έλυσε το πρόβλημα και ονομάστηκε Kodak Brownie Flash (στη Γαλλία). Το μοντέλο της συλλογής είναι Καναδικό και γι’αυτό φέρει το όνομα Brownie Hawkeye Flash.
Ο φακός είναι 75mm(περίπου γιατί δεν υπάρχει σαφής αναφορά χαρακτηριστικών απο την εταιρεία) διαφράγματος f/14,5, με αυτοοπλιζόμενο κλείστρο ελατηρίου ταχύτητας 1/30sec και ανεξάρτητο από την προώθηση του φίλμ -αν ξεχάσεις να γυρίσεις το φίλμ έχεις διπλοέκθεση- συν τη B.

Brownie hawkeye
Brownie hawkeye

11. Kodak Brownie Bullet
Κατ’αρχήν πρέπει να διευκρινίσω ότι μερικά μοντέλα μηχανών Kodak τα οποία συχνά αναφέρονται ως «premium» δεν κυκλοφόρησαν ποτέ στην αγορά προς πώληση, αλλά χρησιμοποιήθηκαν συχνά από άλλες εταιρείες -όπως η βιομηχανά που παρήγαγε τις γνωστές σούπες Campbell(βλέπε και μεταξοτυπίες του Warhol)- σαν προσφερόμενα δώρα με σκοπό την «ενθάρρυνση» των καταναλωτών να στραφούν προς τα προϊόντα τους ή τις υπηρεσίες τους. Ηταν δε ακριβή αντίγραφα εμπορικών μοντέλων όπως και το συγκεκριμένο της συλλογής, που είναι ακριβές αντίγραφο της μηχανής Brownie Holiday. Ο φακός είναι ένας Dakon πλαστικός με κλείστρο μίας ταχύτητας και δέχεται φίλμ 127mm.

BrownieBullet
BrownieBullet

12. Ensign Ful-Vue Model II
Η μηχανή Ensign Ful-Vue ήταν ένα προϊον της Αγγλικής εταιρείας Ensign Ltd. και γρήγορα έγινε η πιο δημοφιλής φωτογραφική μηχανή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η επιτυχία της βασίστηκε κατά κύριο λόγο στον πρωτότυπο σχεδιασμό της που παρέπεμπε στη σχολή Streamline, γιατί τεχνολογικά δεν είχε να επιδείξει κάτι ξεχωριστό. Μία ψευδο-TLR με μεταλλικό σώμα, το οποίο -όπως το μοντέλο της συλλογής- το 1953 κυκλοφόρησε σε τρείς χρωματισμούς, άσπρο,κόκκινο και μπλέ παραπέμποντας στην αγγλική σημαία, λόγω της τελετής στέψης της βασίλισσας της Αγγλίας που έγινε εκείνη την εποχή. Ο φακός, που προσαρμοζόταν σε έναν υποδοχέα από βακελίτη ήταν ένας Ensar σταθερού διαφράγματος f/11 περιστρεφόμενος, επιτρέποντας την επιλογή τριών διαφορετικών θέσεων εστίασης, το κλείστρο διέθετε μία ταχύτητα 1/30sec και το φίλμ που δεχόταν ήταν τύπου 120 δίνοντας αρνητικά 6Χ6cm.

Ensign Ful-Vue Model II
Ensign Ful-Vue Model II

13. Ferrania Zeta Duplex
Ιταλική φωτογραφική μηχανή μεταλλική τύπου κουτιού(box) που δεχόταν φίλμ 120 έχοντας τη δυνατότητα επιλογής δύο φορμά 6×9 και 4,5×6(εξ ου και το όνομα Duplex). Η επιλογή του μικρότερου φορμά απέδιδε 16 εικόνες. Ο φακός ήταν σταθερής εστίασης με άνοιγμα διαφράγματος f/11 και f/16. Το κλείστρο είχε μία ταχύτητα συν Β και κυκλοφόρησε περίπου το 1946. Δυστυχώς και περιέργως πληροφορίες για τη συγκεκριμένη μηχανή είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Ανεξάρτητα απ’αυτό θεωρώ ότι μπορεί -λόγω σχεδιασμού- να πάρει επάξια τον τίτλο της μηχανής που γελάει.

ferrania zeta duplex
ferrania zeta duplex

14. Zeiss Ikon Icarette
Τα μοντέλα Icarette τα κατασκεύαζε η εταιρεία ICA από το 1920 και τα οποία συνέχισαν να παράγονται και μετά τη συγχώνευση της εταιρείας με τη Zeiss Ikon. Το μοντέλο της συλλογής είναι Icarette D με αναδιπλούμενο μεταλλικό πλαίσιο σκόπευσης(εικονόμετρο) εκτός από το κλασσικό σκόπευτρο.
Οσον αφορά τον φακό υπάρχει ένα παράδοξο, γιατί συνήθως σ’αυτό το μοντέλο η εταιρεία χρησιμοποιούσε τους φακούς Zeiss Tessar ή Ica Dominar, ενώ εδώ έχουμε φακό Xenar 105mm διαφράγματος f/4.5 και ταχύτητες κλείστρου από 1sec έως 1/250sec. Ο φακός είχε την ευχέρεια της παράλληλης μετατόπισης(shift), μία σπουδαία καινοτομία που περιόριζε τις παραμορφώσεις που προκαλούντο απο την εκτροπή της παραλληλίας των επιπέδων. Το σπουδαιότερο ήταν ότι -κατασκευαστικά- ο μεγάλος κύκλος σύγχυσης απέτρεπε τη δημιουργία βινιέτας. Το φίλμ που δεχόταν η μηχανή ήταν τύπου ρολό 116 και κατέγραφε φωτογραφίες μεγέθους 6,3Χ10cm.

icarette d
icarette d scale icarette d

15. Super Sport Dolly
Προϊόν της γερμανικής εταιρείας Certo, η οποία κατασκεύαζε αναδιπλούμενες μηχανές απο το 1905, το μοντέλο Super Sport Dolly πρέπει να διατέθηκε στην αγορά περίπου το 1930. Είναι μία μεσαίου φορμά μηχανή η οποία χρησιμοποιεί φίλμ τυπου 120 με δυνατότητα επιλογής μεγέθους αρνητικού -μέσω μασκών- 6Χ6(12 φωτογραφίες) ή 4,5Χ6cm(16 φωτογραφίες). Ο φακός είναι Cassar 75mm διαφράγματος f/2.9 και ταχύτητες κλείστρου από 1sec έως 1/250sec συν Τ και Β. Σε ορισμένα μοντέλα μπορούσε ο φωτογράφος ν’αφαιρέσει το σύστημα φακού κλείστρου και να τοποθετήσει τηλεφακό.

SUPER SPORT DOLLY
SUPER SPORT DOLLY
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Σημ: Τί είναι οι ψευδο-TLR (ψευδο-διοπτικές ρεφλέξ); Είναι μηχανές που μιμούνται το σχεδιασμό των πραγματικών TLR. Υπάρχουν μεν δύο φακοί σε κάθετη διάταξη αλλά δεν υφίσταται σύζευξη (διόρθωση παράλλαξης) του φακού λήψης και του φακού προεπισκόπησης με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ αυτού που βλέπουμε και αυτού που αποτυπώνει ο φακός στο φίλμ. Ο φακός που καταγράφει είναι συνήθως σταθερής εστίασης αν και κυκλοφορούν και με εστίαση μέσω κλίμακας χωρίς βέβαια τη βοήθεια του θαμπόγυαλου για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει reflex finder που βοηθάει στην εστίαση. Απλώς υφίσταται ένα west level finder με έναν φωτεινό ανακλαστήρα που προβάλλει το είδωλο αντεστραμμένο οριζόντια.

Συλλογή Φίλωνα Τσιλομελέτη (μέρος Ι)

Συλλογή Φίλωνα Τσιλομελέτη (μέρος ΙΙΙ)

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο χρήση/αναπαραγωγή/ιδιοποίηση του παρόντος
(ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

επιμέλεια-έρευνα-ταυτοποίηση-
κείμενο-φωτογραφίες:
Κάππα Λάμδα

© periopton