8′ διάβασμα

16. Zeiss Ikon Baby Box
Κατασκευαζόταν στο Goerz Werk,Berlin, Germany, και ήταν επίσης γνωστή και ως Tengor Box ή 54/18. Η Baby-Box είχε τη δυνατότητα καταγραφής 16 φωτογραφιών, μεγέθους η κάθε μία 3x4cm από ένα φίλμ Zeiss Ikon A8, πιο γνωστό ως 127. Αυτό βέβαια είναι πολύ μικρό για μια εκτύπωση επαφής, αλλά από το 1931, όταν κυκλοφόρησε αυτή η κάμερα, οι «en-prints» (οι εκτυπώσεις με μεγεθυντήρα ) ήταν μία κοινή πρακτική.
Ο φακός είναι ένας Frontar 50mm με άνοιγμα διαφράγματος f/11, σταθερής εστίασης και με μία μόνο ταχύτητα κλείστρου στα 1/25sec συν βέβαια τη Β.
Διαθέτει ένα απλό συρμάτινο πλαίσιο καδραρίσματος συρόμενο προς τα επάνω το οποίο όταν ανοίξει επιτρέπει την ενεργοποίηση του κλείστρου.
Τώρα όσον αφορά την πλακέτα στο πλάϊ της μηχανής, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιός φωτογράφος και πότε είχε το εργαστήριό του στη συγκεκριμένη διεύθυνση και θεωρώ ότι απάντηση σ’αυτό μπορεί να δώσει μόνο ένας ιστορικός της φωτογραφίας.

baby box01  baby box03

baby box02

17. Mignon Camera
Η Mignon, είναι μία μικρή αναδιπλούμενη μηχανή κατασκευασμένη από την γερμανική εταιρεία Heinrich Ernemann A.G. περί το 1915-1920. Σχεδιαστικά παραπέμπει σε μία απλοϊκή field camera αλλά αυτό που παραξενεύει είναι η ασυνήθιστη αντιμετώπιση του τρόπου στήριξης του φακού. Όταν κλείνει, το επίπεδο του φακού δεν έχει καμία υποστήριξη συνδεόμενο μόνο με την πραγματικά λεπτή φυσούνα. Οταν ανοίγει -το οποίο επιτυγχάνεται τραβώντας το επίπεδο του φακού προς τα έξω- κουμπώνει στα ειδικά μεταλλικά στηρίγματα και καθίσταται έτσι άκαμπτο.  Δεχόταν φωτογραφικές πλάκες διαστάσεων 4,5Χ6cm, που εκφωτίζονταν απο ένα φακό Ernemann Doppel-Objektiv Serie A σταθερής εστίασης και διαφράγματος από f/11 έως f/25. Το κλείστρο ήταν αυτοοπλιζόμενο με ταχύτητες 1/25, 1/50 και 1/100sec. Για σκόπευτρο χρησιμοποιούσε ένα εικονομετρικό αναδιπλούμενο μεταλλικού πλαισίου και επίσης διέθετε θαμπόγυαλο πλάτης για λεπτομερέστερο έλεγχο κάδρου και εστίασης.

mignon1

mignon3 back

18. Η HIT και οι παραλαγές της
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 ένα φίλμ μεγέθους 17,5 χιλιοστών επιλέχθηκε λόγω κόστους και χρησιμοποιήθηκε για την προβολή ταινιών σε αγροτικές περιοχές που δεν διέθεταν δικούς τους κινηματογράφους. Το φορμά είναι γνωστό ως Pathe Rural. Κινηματογραφούντο επίσης ειδησεογραφικά στιγμιότυπα μ’αυτό το φίλμ, το οποίο δεν είναι παρά ένα φίλμ 35 χιλιοστών χωρισμένο ακριβώς στη μέση. Για παρόμοιους οικονομικούς λόγους κατασκευάστηκαν φωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιούσαν αυτό το φίλμ.
Η πιο γνωστή από αυτές τις μηχανές που χρησιμοποιούσαν το φορμά 17,5 χιλιοστά είναι αυτή που αναγράφει HIT επάνω στο σώμα της και έτσι αυτή η ονομασία έχει κατοχυρωθεί ως συλλογικό όνομα για κάμερες αυτού του τύπου, ακόμη και όταν έχουν κατασκευαστεί από διαφορετικές εταιρείες.
Τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας μηχανής είναι ότι δέχεται φίλμ ρολό 17,5mm, παράγει αρνητικά 14Χ14mm, το σώμα είναι κατασκευασμένο από μέταλλο επενδεδυμένο με δερματίνη και πλαστικό και έχει τις ίδιες οριζόντιες αναλογίες με την αυθεντική HIT, έχει ένα απλό οπτικό σκόπευτρο, ο φακός που είναι μόνιμα στερεωμένος στο σώμα είναι σταθερής εστίασης, σταθερού διαφράγματος και με μία ταχύτητα κλείστρου.
Πολλές από τις παραλλαγές έχουν δύο ταχύτητες κλείστρου και κάποιες από τις καλύτερες έχουν κατασκευαστεί και μεταβλητό διάφραγμα. Μερικές έχουν σκόπευτρο waist level εκτός από τo προσοφθάλμιο σκόπευτρο. Το σχεδιαστικό στυλ της «HIT» αντιπροσωπεύει μια μίνι εκδοχή της φωτογραφικής μηχανής Leica και αν μερικά μοντέλα απο αυτές προσομοιώνουν τη Leica 1F με έναν κύλινδρο για σκόπευτρο, οι περισσότερες ακολουθούν τις γραμμές της Leica ΙΙΙf.

DSC_2468

CRYSTAR

HIT

I.G.B

19. Durst Duca 35mm
Το 1947 η ιταλική εταιρεία Durst κυκλοφόρησε το μοντέλο Duca, μια φωτογραφική μηχανή τσέπης για τη λήψη 12 φωτογραφιών από φίλμ 35mm το οποίο προωθείτο από και πρός κασέτες Agfa Karat οι οποίες ήταν χωρίς άξονα περιέλιξης. Ειδικοί συμφώνησαν ότι αυτή ήταν μια έξυπνη δημιουργία, όχι μόνο λόγω της υψηλής τεχνικής ποιότητας της, αλλά και λόγω του «απόλυτα πρωτότυπου ωοειδούς σχήματος».
Ο φακός είναι ένας Ducar 50mm διαφράγματος f/11 με δυο θέσεις εστίασης, το δε κλείστρο είναι μίας ταχύτητας 1/30sec, συν Β και δεν διαθέτει συγχρονισμό φλάς.

durst duca duca side

20. Tessina
Η Tessina είναι μία υψηλής ποιότητος φωτογραφική μηχανή αλλά και ταυτόχρονα μοναδική απο πολλές απόψεις. Πρώτον είναι πολύ μικρή σε όγκο, κατηγορίας subminiature, που χρησιμοποιεί φίλμ 35mm -επαναφορτωμένο στις ειδικές κασέτες της- το οποίο διατρέχει το κάτω μέρος της μηχανής και για την προώθηση του φροντίζει ένα μοτέρ φορτιζόμενου ελατηρίου, είναι μία πραγματική διοπτική ρεφλέξ και διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό παρελκομένων που καλύπτουν πολλές απαιτήσεις. Κατασκευαζόταν απο τη Sigrist και τη διάθεσή της είχε η Concava S.A από το 1957 μέχρι το 1996 όπου σταμάτησε και η παραγωγή της.
Το σώμα της μηχανής είναι μεταλλικό, φέρει δυο φακούς Tessinon 25mm φ/2.8, με ταχύτητες κλείστρου 1/2 – 1/500sec συν Β. Ο φακός διαθέτει προστατευτικό συρόμενο καπάκι. Στο επάνω μέρος του σώματος υπάρχει θαμπόγυαλο εστίασης με υποδοχέα προσαρμογής για τα διάφορα σκόπευτρα (τα οποία έχουν βέβαια διόρθωση παράλλαξης) καθώς επίσης υπάρχουν και τα ρυθμιστικά εστίασης και διαφραγμάτων.
Μία ιδιομορφία της μηχανής λόγω του ότι χρησιμοποιείται καθρέφτης για να εκτρέψει το φώς προς το φίλμ, είναι ότι τα αρνητικά αποτυπώνονται αντεστραμμένα αριστερά-δεξιά σε σχέση με αυτά απο μία κανονική κάμερα το οποίο λύνεται τοποθετώντας το αρνητικό ανάποδα στον μεγεθυντή (τυπώνοντας δηλαδή μέσω της βάσης του φίλμ). Αξιοπρόσεκτο ήταν επίσης και το γεγονός ότι μπορούσε να φορεθεί και στον καρπό με το ειδικό λουράκι, για να είναι πάντα «ετοιμοπόλεμη».
Πραγματικά η Tessina, αποτελεί άλλο ένα στολίδι στο θαυμαστό κόσμο των μικρών μηχανών.

tesiina01

tessina02

21. Nagaoka (πιθανόν το model I)
Η Nagaoka είναι μια ιαπωνική εταιρεία κατασκευής φωτογραφικών μηχανών με έδρα το Τόκιο, η οποία παράγει κυρίως ελαφρές φωτογραφικές μηχανές μεγάλου φορμά field. Οι κάμερες είναι αρκετά ευέλικτες, με τα πιό εξελιγμένα μοντέλα να επιτρέπουν διάφορους τύπους κινήσεων (με τους περιορισμούς των field βέβαια) του μπροστινού επιπέδου καθώς και του επιπέδου του φίλμ πίσω. Οι κάμερες είναι διαθέσιμες με φορέα φακού τύπου LINHOF.
Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι κατασκευασμένο -περίπου- το 1976, με ξύλινο σώμα-πιθανόν απο κερασιά-, με χάλκινα μεταλλικά μέρη επιχρωμιωμένα και έχει φακό KODAK διαφράγματος F/4 και με ταχύτητες κλείστρου 1-2-5-25-100-B-T.

nagaoka 02s nagaoka 01s

22. E.Hanau, Paris
Μηχανή field κατασκευασμένη απο τον E. Hanau, Paris, περίπου το 1870-80, με σώμα από μασίφ τροπικό ξύλο, με μεταλλικά μέρη από νίκελ.
Διαθέτει φακό WOLLENSAK OPTICAL ROCHESTER USA διαφράγματος F/4~512 και ταχυτήτων κλείστρου 1~100+B+T, καθώς και θαμπόγυαλο εστίασης στο πίσω επίπεδο.

Hanau 02 Hanau 01

Συλλογή Φίλωνα Τσιλομελέτη (μέρος Ι)

Συλλογή Φίλωνα Τσιλομελέτη (μέρος ΙΙ)

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο χρήση/αναπαραγωγή/ιδιοποίηση του παρόντος
(ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

επιμέλεια-έρευνα-ταυτοποίηση-
κείμενο-φωτογραφίες:
Κάππα Λάμδα

© periopton