Το γεγονός είναι ότι αν πληκτρολογήσει κάποιος στο Google «πρόβλημα σκόνης στη D600» θα έχει επιστροφή πολλών απαντήσεων με παράπονα χρηστών αλλά και ανησυχίες υποψηφίων αγοραστών σχετικά με το πρόβλημα παρουσίας σκόνης αλλά και λαδιού! στον αισθητήρα της μηχανής. Λύση στο πρόβλημα δεν έχει δοθεί από την εταιρεία, απλώς αναφέρει υποθετικά ότι η εμφάνιση κοκκωδών κηλίδων σκόνης είναι αντανακλάσεις της εσωτερικής σκόνης που παράγεται με τη λειτουργία της μηχανής(;!!) και σαν λύση προτείνουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού καθαρισμού του αισθητήρα καθώς και το χειροκίνητο καθαρισμό με πεπιεσμένο αέρα. Σε περίπτωση που αυτές οι κινήσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, η εταιρεία προτείνει την εξέταση της μηχανής απο εξουσιοδοτημένο service. Για αυτό το λόγο έχουν αναπτυχθεί φήμες που αφορούν κατά κύριο λόγο το συγκεκριμένο πρόβλημα, ότι ίσως η D600 έχει ένα μικρό άνοιγμα γύρω από το κλείστρο και το οποίο -κλείστρο- κινούμενο εναποθέτει σκόνη στην επιφάνεια του αισθητήρα. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι η συγκλίνουσα παρατήρηση απο πολλούς κατόχους της μηχανής, ότι η σκόνη εντοπίζεται στην περιοχή της επάνω αριστερής γωνίας του αισθητήρα καθώς αναφέρουν επίσης προβλήματα και από κηλίδες λαδιού.
Αν και αυτό το θέμα είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από ιδανικό για μία καινούργια μηχανή και μάλιστα υψηλού κόστους και τεχνολογίας, οι χρήστες για μία ακόμη φορά αναφέρουν ότι μετά από 3000 λήψεις η συχνότητα εμφάνισης των κηλίδων λαδιού μειώνεται(όπως καταλαβαίνετε μέχρι τότε θα πρέπει να ζείτε με λαδωμένο αισθητήρα ή να κάνετε 3000 κλίκς και μετά ν’αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τη μηχανή). Αυτά όσον αφορά το πρόβλημα του αισθητήρα. Μία άλλη φήμη τώρα που κυκλοφορεί έντονα τον τελευταίο καιρό(λόγω απουσίας ικανοποιητικής λύσης;) αφορά την αντικατάσταση της D600 με ένα νέο μοντέλο με την -υποτιθέμενη- ονομασία D610 θέλοντας ίσως έτσι η Nikon να λύσει συνολικά το πρόβλημα και όχι να αντικαταστήσει απλώς τον προβληματικό αισθητήρα. Είναι παρόμοια τακτική με αυτή που ακολούθησε η εταιρεία με το φλάς SB-910  όταν το SB-900 που αντικατέστησε, παρουσίαζε σημεία υπερθέρμανσης – τακτική που συνοψίζεται στο «χωρίς μεγάλες βελτιώσεις, εστίαση μόνον στη λύση του προβλήματος». Επαναλαμβάνω ότι αυτή η φήμη προέρχεται εκτός στρατοπέδου Nikon.
Ανεξάρτητα αν θα επαληθευτούν ή όχι αυτές οι φήμες, το πρόβλημα του αισθητήρα είναι πραγματικό και «ορατό» και καλό θα είναι, αν κάποιος σκοπεύει να προχωρήσει στην αγορά μιας D600, να περιμένει έως ότου δοθεί λύση στο πρόβλημα με κάποιο τρόπο.

d600A

Κάππα Λάμδα