Ενας πόλεμος πνευματικών δικαιωμάτων έχει ξεσπάσει, όταν ο νικητής ενός online διαγωνισμού φωτογραφίας κατηγορήθηκε για την κλοπή από  άλλο φωτογράφο της εικόνας για την οποία βραβεύτηκε και φυσικά αποκλείθηκε.
Ο Hengski Koentjoro, ένας καλλιτέχνης φωτογράφος από την Ινδονησία, λέει ότι η κλεμμένη εικόνα του ήταν ψηφιακά επεξεργασμένη και με οριζόντια αντιστροφή όταν συμμετείχε στο διαγωνισμό της Samsung «Ζήστε τη στιγμή», η οποία έδινε σαν βραβείο μία φωτογραφική μηχανή NX300 στους νικητές τεσσάρων κατηγοριών. Η αμφιλεγόμενη εικόνα είχε φαινομενικά εισαχθεί από ένα μέλος του Instagram χρησιμοποιώντας το όνομα σύνδεσης «bogdhan», και ο οποίος έκτοτε δέχεται επιθέσεις με σχόλια που γίνονται από άλλους χρήστες της διαδικτυακής τοποθεσίας διαμοιρασμού εικόνων.
Η φωτογραφία υποβλήθηκε στην κατηγορία «MyCommute»(η μετακίνησή μου) του διαγωνισμού, νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Ο Koentjoro λέει ότι ενημερώθηκε για την κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων -λόγω ενός ταξιδιού- από έναν φίλο μία εβδομάδα αργότερα. Μέχρι στιγμής, ο εν λόγω χρήστης του Instagram δεν έχει απαντήσει παρ’όλα τα αιτήματα που έχουν σταλεί μέσω του τμήματος σχολίων του λογαριασμού του. Ο Koentjoro ανέφερε ότι οι διοργανωτές μελλοντικών διαγωνισμών θα πρέπει να απαιτούν να περιλαμβάνονται στις φωτογραφίες που αποστέλονται και τα φορμά RAW των αρχείων εικόνας. Εκ μέρους τώρα της Samsung έλαβε μια δήλωση που έγραφε:. «Σας ευχαριστούμε για την ειδοποίηση σας σχετικά με αυτό το θέμα. Παίρνουμε την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων πολύ σοβαρά και είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι έχει λάβει χώρα μία τέτοια υπόθεση. Αποκλείσαμε τον συμμετέχοντα (επακριβώς τον αιτούντα;!) με την εν λόγω φωτογραφία και δεν είναι πλέον ο νικητής του διαγωνισμού- ούτε θα παραλάβει το βραβείο. Επιπλέον έχουμε αφαιρέσει τη δημοσίευση του νικητή απ’όλα μας τα κανάλια πληροφόρησης.» Μετά απο αυτό η Samsung δεν προχώρησε σε καμία άλλη ανακοίνωση.

η φωτογραφία του Koentjoro
η φωτογραφία του Koentjoro
η φωτογραφία στο Instagram
η φωτογραφία στο Instagram