Για το μέσον που για πολλούς απο εμάς άλλαξε για πάντα τον τρόπο που αποτυπώνουμε τον κόσμο γύρω μας, έχει εκδοθεί ένα βιβλίο με τίτλο «The Polaroid Years: Instant Photography and Experimentation» και έχουν προγραμματισθεί ή είναι σε εξέλιξη αρκετές εκθέσεις με τον ίδιο τίτλο.
Η έκθεση -επισκόπηση συγκεντρώνει πρωτοποριακές Polaroid εικόνες από σαράντα καλλιτέχνες που καλύπτουν το χρονικό διάστημα από την αρχική έκδοση της SX-70 κάμερα το 1972 μέχρι σήμερα. Η έκθεση επικεντρώνεται στον πειραματισμό και εξετάζει πώς η εφεύρεση της στιγμιαίας φωτογραφίας-ιδίως Polaroid, μια μάρκα γνωστή για την καινοτομία και την ανταπόκρισή τους σε καλλιτεχνικές προσπάθειες, έχει επηρεάσει και εμπνεύσει ερασιτέχνες και επαγγελματίες για σχεδόν σαράντα χρόνια.

Αντιπαραθέτοντας τη πρόωρη πειραματική εργασία με τις πιο πρόσφατες διερευνήσεις των δυνατοτήτων του μέσου, η έκθεση αφηγείται μια πληρέστερη ιστορία της στιγμιαίας φωτογραφίας από ό,τι έχει εξιστορηθεί μέχρι τώρα. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων και ευαισθησιών και ανατρέπουν καθιερωμένες παραμέτρους της φωτογραφίας με διάφορους τρόπους.

Για το κοινό, είναι η υπενθύμιση μιας περασμένης εποχής των έγχρωμων άμεσων στιγμιότυπων σε εκατομμύρια οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Για τους ιστορικούς, είναι ένας προφανής πρόδρομος στις σημερινές πανταχού παρούσες στιγμιαίες φωτογραφίες. Αλλά από τη στιγμή που η φημισμένη φωτογραφική μηχανή Polaroid SX-70 κυκλοφόρησε το 1972, υπήρξαν και αυτοί που είδαν στην ικανότητά της να παράγει αμέσως έγχρωμες φωτογραφίες ως ένα συναρπαστικό νέο μέσο για τις καλές τέχνες.

Στους καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται περιλαμβάνονται αρκετοί πρωτοπόροι της στιγμιαίας φωτογραφίας, όπως Ansel Adams, Ellen Carey, Chuck Close, Walker Evans, David Hockney, Robert Mapplethorpe, Joyce Neimanas, Andy Warhol, και William Wegman, καθώς και μια νέα γενιά καλλιτεχνών όπως Anne Collier, Bryan Graf , Catherine Opie, Lisa Oppenheim, Dash Snow, Mungo Thomson, και Grant Worth.

   

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα
© periopton

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση/χρήση/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου, (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)