Δεν πρόκειται βέβαια για κάποια «πονηρή» κεντροευρωπαϊκή λέξη, αλλά είναι το όνομα ενός απο τους πρώτους και ίσως τον καλύτερο φακό πορτραίτων όλων των εποχών, που προτίθεται να αναβιώσει η Lomography, γνωστή για τα προϊόντα της που αφορούν τη Lo-fi φωτογραφία. Τον Petzval του 1840,σχεδιασμένο απο τον Joseph Petzval, καθηγητή μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Βιέννης.

.petzval
Εξαιρετικά δημοφιλής χάρη στην ικανότητά του να αποτυπώνει εικόνες υψηλής αντίθεσης με ένα απόλυτης καθαρότητας και λεπτομέρειας κέντρο και με ένα εκτός εστίασης περιδινιζόμενο περιβάλλον λόγω του μικρού βάθους πεδίου, αποτελεί ακόμα το αντικείμενο πόθου για όσους εξακολουθούν να κάνουν λήψεις με μηχανές μεγάλου φορμά και να επεξεργάζονται τις φωτογραφίες με τη μέθοδο του υγρού κολλοδίου.
Αυτά τα χαρακτηριστικά μαζί με έναν υψηλό χρωματικό κορεσμό θα έχουν στη διάθεσή τους οι κάτοχοι μηχανών Canon (με βάση EF) και Nikon (με βάση F) απο τον αναγεννημένο Petzval που -υποτίθεται- θα κυκλοφορήσει τον επόμενο Φεβρουάριο. Ο χάλκινος φακός των τεσσάρων στοιχείων σε τρείς ομάδες, έχει ανοιχτότερο διάφραγμα f/2.2 και διαθέτει το σύστημα Waterhouse το οποίο επιτρέπει την αλλαγή διαφραγμάτων με την εισαγωγή τους μέσα στην υποδοχή του φακού. Ζυγίζει 500gr,έχει διάμετρο φίλτρων 67mm και κύκλο σύγχυσης 44mm. Και η τιμή του παραμένει… στο πεδίο της εικασίας.

Κείμενο-επιμέλεια¨Κάππα Λάμδα