3΄διάβασμα

06

Ο Eugenio Recuenco είναι ένας ολοκληρωμένος και καταξιωμένος Ισπανός φωτογράφος, κατ’εξοχήν διαφημιστικής φωτογραφίας, που οι -πραγματικά- εντυπωσιακές ανθρωποκεντρικές εικόνες του περιέχουν ένα κοινό στοιχείο, αυτό της κληρονομιάς από την κλασική ισπανική ζωγραφική, το οποίο ανιχνεύεται εύκολα στις δημιουργίες του απο τις διάφορες διαφημιστικές εκστρατείες.
Αυτή τη φορά ο φωτογράφος της Μαδρίτης μετακινεί τα όριά του πιό βαθιά στην περιοχή της πρόκλησης. Επαναδιαπραγματεύεται πορτρέτα του Πικάσο. Πόσο τολμηρό! Αλλά και πόσο γενναίος άθλος να προσπαθήσεις ν’αντιπαραβληθείς μ’εναν τόσο διάσημο καλλιτέχνη σαν το Πάμπλο Πικάσο. Βλέπετε ο Πικάσο όχι μόνο διαμόρφωσε τον κυβισμό, έθεσε επίσης τα θεμέλια του μοντερνισμού και ήταν το βασικό «κλειδί» που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης τέχνης.
Εντούτοις, ο φωτογράφος Eugenio Recuenco έχει κατορθώσει να επαναλάβει την τέχνη του Πικάσο αποτελεσματικά και με ακρίβεια.

08 01

Η βασική ιδέα του κυβισμού είναι να κάνει μια επίπεδη εικόνα σε μια εικόνα τριών διαστάσεων. Οι κυβιστικοί πίνακες του Πικάσο δίνουν στο θεατή αποτελεσματικά μια συνολική ερμηνεία ενός θέματος, προσπαθώντας να αντιπροσωπεύσουν κάθε οπτική γωνία. Η ίδια γοητεία για τη γυναίκα, η σχολαστική ακρίβεια της σύνθεσης, ασυνήθιστες πόζες, οι ενδυματολογικές ιδαιτερότητες, είναι κώδικες που μας κάνουν να μαντέψουμε εύκολα τα έργα, που έχει δημιουργήσει η Καταλανική αυθεντία. Αυτά τα στοιχεία είναι δύσκολο ν’αναπαραχθούν και είναι λάθος να πιστεύει κάποιος ότι επειδή η προσαρμογή αυτών των εικόνων γίνεται χρησιμοποιώντας το μέσο της φωτογραφίας, η δυσκολία της «μετάφρασης» ενός τρισδιάστατου σχήματος έχει ήδη καταργηθεί. Οτι η μηχανή θα κάνει την περισσότερη δουλειά.
Ωστόσο η πρόκληση για τον Recuenco θα πρέπει να ήταν πολύ διαφορετική από του ζωγράφου. Όταν ο Πικάσο αντιμετώπισε το έργο της που απεικονίζει μια τρισδιάστατη μορφή μέσω Κυβισμού, η προσπάθεια του Recuenco ήταν να αναδημιουργήσει την εμφάνιση και την αίσθηση του Κυβισμού χρησιμοποιώντας ένα μέσο που προσφέρει ήδη μια ακριβή ερμηνεία. Εντούτοις, οι φωτογραφίες καταδεικνύουν (παρά την πιθανόν  οποιαδήποτε σχετική δυσκολία) έναν καλλιτέχνη που έχει πλήρως τον έλεγχο αυτού που θέλει να επιτύχει. Ακριβώς όπως ήταν και ο Πικάσο όταν ζωγράφιζε.
Είναι σαφές ότι οι νεκρές φύσεις του Recuenco έχουν σχολαστικά κατασκευαστεί. Τα γωνιόσχημα πρόσωπα του Πικάσο με τα «σπασμένα» στόματα, αναπαριστώνται από έντονα βαμμένα μοντέλα με υπερβολικές κομμώσεις, που προσθέτουν μια θεατρική ατμόσφαιρα στην ακινησία τους, με εμφάνιση γοητευτική και προκλητική, με τις ενδυματολογικές λεπτομέρειες ιδιαίτερα προσεγμένες που να ταιριάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τα έργα ζωγραφικής και με πόζες ακριβείς έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τις πρωτότυπες συνθέσεις , απο τις οποίες εκπέμπεται ένας ιδιαίτερος αισθησιασμός. Έτσι, δημιουργήθηκε μια γοητευτική αλλά και μυστηριώδης οπτική στις αναπαραστάσεις του Πικάσο.

02 03

04 05

07

όλες οι Φωτογραφίες: ©Eugenio Recuenco

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα
© periopton

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση/χρήση/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου, (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)