Οι μαγικές φωτογραφίες της Κάρολ Γκολεμπόσκι που διεισδύουν στην συνείδηση των θεατών σαν ένα έντονο φιλμ νουάρ που συνεχίζει να αποκρύπτει την αλήθεια μέχρις ότου κάθε στρώμα συγκολλάται στη θέση του και αποκαλύπτονται όλες οι ενδείξεις. Κάποιος πρέπει πραγματικά να δεί τις εικόνες της σε έντυπη μορφή, καθώς η διαδικασία της περιλαμβάνει περίπλοκες τεχνικές και χειρισμούς σκοτεινού θαλάμου, η οποία στο τέλος,δημιουργεί αποτελέσματα που είναι σκέτη μαγεία.
Δημιουργική ώθηση για τις εικόνες της Γκολεμπόσκι στο πρωταρχικό σώμα εργασίας της «Ψυχομετρία» γεννήθηκε από την πεποίθησή της ότι τα παλαιότερα αντικείμενα συχνά φαίνονταν στοιχειωμένα.

Εξηγεί: «μου άρεσε ότι τα αντικείμενα έχουν πραγματικές ιστορίες που ποτέ δεν θα μπορούσα να γνωρίσω. Είχα πάντα ένα πάθος για την ανάγνωση και προσπαθούσα να αναδημιουργήσω αυτό το μίγμα αγωνίας, φόβου, άγχους και ενθουσιασμού που θα πάρετε από ένα καλό μυθιστόρημα μυστηρίου. »
Η Γκολεμπόσκι ξεθάβει συχνά ιδέες για τις εικόνες της από vintage αντικείμενα που προμηθεύεται αλλά και σπάνια έχει μια ιδέα του πώς θα μοιάζει η τελική εικόνα όταν ξεκινάει τη διαδικασία.
Εξηγεί: «στη σειρά ‘Ψυχομετρία’ έξυσα τα αρνητικά για να δημιουργήσω αφηρημένα σημάδια και να παραπέμψω στον τρόπο που το φωτογραφικό υλικό τείνει να αλλοιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Η γρατζουνιές επίσης βοήθησαν στη δημιουργία μιας αισθητικής που ήταν ταυτόχρονα γκόθικ και ρομαντική. Επίσης επεξεργάστηκα τις φωτογραφίες συνδυάζοντας εικόνες με σχέδια και φωτογράμματα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια εικόνα που προέρχεται εν μέρει από την πραγματικότητα, από οτιδήποτε ήταν αυτό που φωτογράφιζα και εν μέρει από τη φαντασία μου». Και προσθέτει, «το γεγονός ότι η εικόνα έχει σαν βάση τη φωτογραφία, στην πραγματικότητα δημιουργεί μεγαλύτερη ένταση από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να παραχθεί μόνο από ένα σχέδιο».
Επιπλέον, συνδυάζει φωτογράμματα με τα αρνητικά και τα σχέδια της, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ψευδαίσθηση που καλύπτει φυσικό χώρο μέσα σε εικόνες της. Φωτογράφισε τη σειρά «Ψυχομετρία» με μηχανές μεσαίου φορμά, κυρίως με Hasselblad και φιλμ Kodak T-MAX.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα αξιόλογο διαδραστικό βιβλίο για το έργο «Ψυχομετρία», αποκλειστικά για το iPad. Το 79-σελίδων ηλεκτρονικό βιβλίο παρουσιάζει εικόνες, δοκίμια, διαδραστικές δυνατότητες και βίντεο. Καταδεικνύει, επίσης, την καινοτόμο διαδικασία της και παρέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το σκέπτεσθαι του καλλιτέχνη. Η Γκολεμπόσκι συνεργάστηκε με τη Ρωξάνη Ντέιβισον, επικεφαλής σχεδιάστρια στο Blueprints Brainchild, για να δημιουργήσουν την εφαρμογή. Παρείχε το περιεχόμενο, εικόνα, κείμενο και το όραμα αυτού που ήθελε, ενώ η Ντέιβισον ανέπτυξε τις γενικές αρχές σχεδιασμού, τα τυπογραφικά στοιχεία, τη παρουσίαση και τις διαδραστικές δυνατότητες. Ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά σε αυτό την εφαρμογή, είναι η δυνατότητα για τον θεατή να παρακολουθήσει τη γένεση μιας εικόνας, η οποία ξεκινά με την αρχική πρόχειρη λήψη και προχωρά με την πρόσθεση αλεπάλληλων στρωμάτων όπως θα έκανε στο σκοτεινό θάλαμο έως ότου προκύπτει η τελική τυπωμένη ύλη στην οθόνη. Αυτό το χαρακτηριστικό αποδεικνύεται ότι είναι πραγματικά συναρπαστικό και πολυεπίπεδα εκπαιδευτικό και η εφαρμογή στο σύνολό της απαιτεί διαρκή συμμετοχή.

Το app είναι διαθέσιμο αποκλειστικά μέσω iTunes στην τιμή των 9,99 δολαρίων.

playpen
playpen
panisphere celeste
panisphere celeste
skinning bird
skinning bird
blind bird
blind bird

Απαγορεύεται η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση/χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου,
(ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα
© periopton

Ολες οι φωτογραφίες: © Carol Golemboski