Πριν ένα χρόνο περίπου είχα δημοσιεύσει σχετικά με την πρόθεση της Adobe να διαθέσει την ομάδα προγραμμάτων της γνωστή ως σουίτα (creative suite) αποκλειστικά στο πολυσυζητημένο «σύννεφο» με την επωνυμία Creative Cloud(CC). Αυτή η στιγμή λοιπόν έφτασε και ο τρόπος διαχείρισης του προγράμματος αλλάζει για πάντα (απ’ότι φαίνεται).Μην ξεχνάτε ότι -αντίθετα με το τί πιστεύατε- για ένα πρόγραμμα που έχετε αγοράσει δεν είστε ο ιδιοκτήτης του, ασχέτως του τρόπου απόκτησής του, δηλαδή του «κουτιού» από κατάστημα ή σε μορφή συμπιεσμένου αρχείου κατεβασμένο απο τον ιστότοπο της εταιρείας. Τώρα αν γελάτε και σκέπτεστε τον τρίτο δρόμο -όχι πάντως σαν πολιτική επιλογή- σας πληροφορώ ότι δεν αφορά την παρούσα δημοσίευση.
Δεν αποτελεί λοιπόν ιδιοκτησία σας, αλλά απλώς έχετε πληρώσει για να σας παραχωρηθεί η άδεια χρήσης χωρίς  -επαναλαμβάνω- να σας ανήκει. Για τους περισσότερους από εμάς σίγουρα αυτό δεν είχε την παραμικρή σημασία, το χρησιμοποιούσαμε, το εγκαθιστούσαμε σε διαφορετικούς υπολογιστές και ήταν στη διακριτικη μας ευχέρεια το πότε και άν θα το αναβαθμίσουμε. Βλέπετε η Adobe εισήγαγε αυτήν την νέα τεχνολογία «σύννεφου» πέρυσι, αλλά τώρα μας λέει ότι όλες οι μελλοντικές αναβαθμίσεις λογισμικού θα διατίθενται μέσω των μηνιαίων συνδρομών μόνο – χωρίς προκαταβολή μεν αλλά θα χρεωνόμαστε με ένα συνεχές μηνιαίο πάγιο. Και βέβαια ο μετέπειτα συνειρμός είναι απλός. Αν σταματήσει η χρηματική καταβολή δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στο πρόγραμμα. Τόσο απλά!
Επίσης το Photoshop γίνεται όλο και πιο ακριβό. Η βασική συνδρομή κοστίζει 50 δολάρια τον μήνα και αυτό μπορεί να είναι ανεκτό άν χρησιμοποιεί κάποιος αρκετά από τα προγράμματα της σουΐτας και έχει την τάση να αναβαθμίζει τις ήδη υπάρχουσες με τις καινούργιες εκδόσεις. Οι χρήστες πάλι μόνο του Photoshop, θα πληρώνουν 20 δολάρια ή 10 αν διαθέτουν έκδοση CS3 ή νεότερη. Αλλά… προσέξτε! Τώρα αρχίζουν τα ωραία! Πρέπει να δεσμευτείτε ότι θα πληρώνετε τη συνδρομή για έναν χρόνο! Δεν μπορείτε να αποφασίσετε ότι απλά δεν θέλετε να συνεχίσετε μετά από -ας πούμε- 6 μήνες. Όχι! Η Adobe θα συνεχίσει να σας χρεώνει!(Είναι με τα καλά της;) Ας σημειωθεί εδώ βέβαια ότι αυτά τα ποσά αφορούν τις συνδρομές του πρώτου έτους. Στα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί να εκταμιεύσουμε σαφώς μεγαλύτερο ποσό για να εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε το αναμφισβήτητα χρήσιμο Photoshop (ήδη έχω αρχίσει και το λοξοκοιτάω απειλητικά).
Τώρα βέβαια -με το δίκιο του- κάποιος θα μπορούσε να πεί ε! δεν πειράζει θα μπορούσε να ήταν χειρότερα. Ε! λοιπόν είναι χειρότερα! Υπάρχει διαγραφόμενος κίνδυνος αν κάποιος σταματήσει να πληρώνει τη συνδρομή να μη είναι δυνατή η πρόσβαση στα αρχεία του. Η Adobe θα εμοδίσει την πρόσβασή του στο πρόγραμμα και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία ανοίγματος αρχείων PSD ή ακόμα και TIFF, εάν περιέχουν layers που έχουν δημιουργηθεί στο Photoshop, αφήστε δε όλα τα Smart Objects και τα Actions. Αυτό αποτελεί πραγματικά μια μεγάλη και σοβαρή παγίδα για τους φωτογράφους!
Βέβαια κάποιος θα μπορούσε να παραμείνει με την όποια έκδοση Photoshop τυχόν διαθέτει αλλά αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την έλλειψη αναβαθμίσεων ή στον εξαναγκασμό αλλαγής έκδοσης λόγω ασυμβατότητας λειτουργικού ή hardware. Ή θα μπορούσε να στραφεί σε ένα άλλο πρόγραμμα εικόνας -και υπάρχουν αρκετά αξιόλογα εναλλακτικά προγράμματα- αν και η διείσδυση του Photoshop στους φωτογράφους είναι τόσο μεγάλη ώστε να έχει εξελιχθεί και ένα ρήμα σχετικό. Αναφερόμαστε σε «photoshopping» ανεξάρτητα με το πρόγραμμα επεξεργασίας που χρησιμοποιούμε.
Το μέλλον προοιωνίζεται ασαφές και ίσως ενδιαφέρον …ολίγον.

photos

Επιμέλεια-κείμενο: © Κάππα Λάμδα