Η Sony αναβάθμισε τη Cyber-shot DSC-RX100 προσθέτοντας υποδοχή για προσθήκη περιφερειακών, πράγμα που σημαίνει ότι θα δέχεται επιτέλους σκόπευτρο, (τί εμμονή και αυτή να μας αναγκάζουν οι κατασκευαστές να φωτογραφίζουμε με τεντωμένα χέρια βλέποντας μέσα απο δυσδιάκριτες οθόνες -ειδικά την ημέρα. Ποιό κάδρο και ποιά σύνθεση…) Τέλος πάντων η RX100 II,που θα αντικαταστήσει την RX100 θα διαθέτει επιπλέον αισθητήρα οπίσθιου φωτισμού -ο αισθητήρας είναι της μιάς ίντσας, ανάλυσης 20.2-mp σχεδιασμένος να αποδίδει βελτιωμένες εικόνες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού-, υψηλότερης ευαισθησίας ISO με όριο τα 12800 (η RX100 διαθέτει ISO 6400) και συμπίεση θορύβου που ισοδυναμεί με 1 stop χαμηλότερη ευαισθησία, σύμφωνa πάντα με τη Sony. Είναι επίσης εξοπλισμένη με αναδιπλούμενη οθόνη και νέο φακό Carl Zeiss Vario-Sonnar T* φωτεινότητας f/1.8, με δυνατότητα βηματικού zoom εστιακών αποστάσεων 28mm, 35mm, 50mm, 70mm, 100mm αντίστοιχα.
Η RX100 II είναι επίσης συμβατή με την ασύρματη καινοτομία Near Field Communication(NFC) που επιτρέπει στο χρήστη να μεταφέρει εικόνες σε ένα smartphone ακουμπώντας το απλά επάνω στη μηχανή. Ετσι εκτός της θέασης των φωτογραφιών, θα μπορεί να ενεργοποιεί π.χ. και τη διαδικασία λήψης.
Η RX100 II αποτελεί μια σημαντική αναβάθμιση για μια ήδη εξαιρετική φωτογραφική μηχανή. Οι βελτιώσεις του αισθητήρα επιτρέπουν τη χρήση υψηλότερων ISO με μειωμένο αντίστοιχα τον ορατό θόρυβο, ειδικά στο εύρος 80-400 ISO που ενδιαφέρει την πλειοψηφία των φωτογράφων. Επιπλέον το ηλεκτρονικό σκόπευτρο και ο εξ’αποστάσεως χειρισμός, την αναβαθμίζουν απο μια εξαιρετική compact, σε ένα σοβαρό εργαλείο για απαιτητικούς φωτογράφους.
Αναμένεται να κυκλοφορήσει στα μέσα Ιουλίου.

rx100

Επίσης η Sony προανήγγειλε το διάδοχο μοντέλο της μηχανής -πλήρους φορμά- RX1 με την επωνυμία RX1R απο την οποία έχει αφαιρεθεί το φίλτρο low-pass σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ποιότητα της εικόνας καλύπτοντας έτσι τις απαιτήσεις των επαγγελματιών-κυρίως- φωτογράφων.
Ο Frederick Lange -επικεφαλής του τμήματος ψηφιακής εικόνας της Sony στην Ευρώπη- εξηγεί ότι η χρήση του φίλτρου low-pass με σκοπό την αποφυγή του φαινομένου μουαρέ (Moiré) μειώνει την ποιότητα της εικόνας. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει βελτιστοποιήσει τις διαδικασίες επεξεργασίας της μηχανής ώστε να διατηρείται η οξύτητα της εικόνας χωρίς όμως παραχωρήσεις στην απόδοση φακού/αισθητήρα.
Η RXR1 αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Αύγουστο.

RX1R

Κάππα Λάμδα