Με αφορμή το γεγονός ότι το εξάμηνο πλησιάζει, σιγά-σιγά, στο τέλος του, δημοσιεύω επεξηγηματικές οδηγίες ψηφιακής σάρωσης (σκανάρισμα) για όσους σπουδαστές τράβηξαν με φίλμ αλλά και για όσους θα χρησιμοποιήσουν το σαρωτή στο μέλλον.
Λίγες συμβουλές πριν την έναρξη.
α: Φροντίστε να διατηρείτε καθαρό το τζάμι του σαρωτή αλλά και τα χέρια σας για να αποφύγετε δυσάρεστα αποτελέσματα απο αποτυπώματα.
β: Αποφύγετε την άμεση επαφή της φωτοευαίσθητης επιφάνειας του φίλμ με τα χέρια σας.
γ: Προσέξτε το φορέα φίλμ του σαρωτή που υποδεικνύει πώς πρέπει να τοποθετηθεί το φίλμ. Αν δηλαδή η φωτοευαίσθητη επιφάνεια πρέπει να «βλέπει» επάνω ή κάτω.
δ: Χρησιμοποιείτε την επιλογή prοfessional mode για να έχετε μεγαλύτερη ευχέρεια παραμετροποιήσεων.
Σημ. Οι εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο αφορούν έναν ακριβό -σχετικά- επίπεδο σαρωτή Epson αλλά οι βασικές επιλογές και εντολές είναι λίγο πολύ ίδιες σε όλους τους σαρωτές ανεξαρτήτως μοντέλου.

scanning00

Βήμα Ι: Διαλέξτε τί θα σαρώσετε(φωτογραφία-διαφάνεια-αρνητικό-κείμενο). Οι επιλογές υπάρχουν δίπλα στον τίτλο Document Type.Επιλέξτε φίλμ (άλλα λογισμικά είναι δυνατόν να αναφέρουν «reflective» για σάρωση εκτυπωμένης φωτογραφίας ή «transmissive» για σάρωση φίλμ).
Επιλέξτε το είδος του φίλμ απο κάτω σαν θετικό ή αρνητικό ή ασπρόμαυρο.Μετά πιέστε το κουμπί preview για να εμφανιστεί δεξιά η εικόνα. Δημιουργήστε ένα πλαίσιο γύρω απο την εικόνα θέλετε να σαρώσετε και μετά πατήστε το κουμπί zoom για καλύτερη προεπισκόπηση.

Σημ. Οταν σαρώνουμε έγχρωμες εικόνες καλό είναι να επιλέγουμε σαν βάθος σάρωσης τα 48-bit τα οποία παράγουν μια εικόνα με 16-bit ανα χρώμα, με αποτέλεσμα να έχουμε μια εικόνα με μεγάλη χρωματική ακρίβεια. Προσοχή όμως! Οι λειτουργίες του Photoshop είναι περιορισμένες σε εικόνες των 48-bit γι’αυτό συνιστώ σε τρέχουσες εργασίες (όπως οι δικές σας) να σαρώνουμε στα 24-bit (8-bit το χρώμα).

scanning01

Βήμα ΙΙ: Κάντε ακριβέστερη την επιλογή της εικόνας σας. Σιγουρευτείτε οτι το πλαίσιο επιλογής δεν ξεπερνά τις εξωτερικές πλευρές της. Αυτό είναι σημαντικό γιατί το δημιουργούμενο ιστόγραμμα βασίζεται στη επιλογή σας και εσείς χρειάζεστε το ιστόγραμμα για ακριβείς διορθώσεις. Απο τη στιγμή που η επιλογή σας περιλάβει καθαρή εικόνα μόνο, θα διαπιστώσετε μια -ορατή- βελτίωση στη φωτεινότητα και στο χρώμα.

scanning02

Βήμα ΙΙΙ: Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα. Η διόρθωση του ιστογράμματος. Σημειώστε οτι δεν θέλετε να κάνετε πολλές διορθώσεις σε επίπεδο σαρωτή. Αυτές αφήστε να τις κάνετε με το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Αλλά σαφώς θέλετε να αποτυπώσετε όλα τα δεδομένα έτσι ώστε να έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε όταν κάνετε την επεξεργασία.
Πατήστε το κουμπί του ιστογράμματος και -για κάθε κανάλι- τραβήξτε τα τρίγωνα προς τα έξω τόσο όσο να βρίσκονται κάτω απο τις άκρες της απεικόνισης των δεδομένων. Μην ανησυχείτε αν η εικόνα σας ίσως δείχνει επίπεδη. Είναι ευκολότερο να προσθέσετε αντίθεση (contrast) αργότερα και ακατόρθωτο να πρoσθέσετε χαμένες λεπτομέρειες.

scanning03

Βήμα IV: Βρισκόσαστε ένα βήμα πρίν τη σάρωση. Βεβαιωθείτε οτι τα «κουτιά» ρυθμίσεων είναι όλα απενεργοποιημένα ακόμα και αυτό της οξύτητας (unsharp mask). Ολες αυτές οι διορθώσεις καλό είναι να γίνονται μετά τη σάρωση.
Τώρα επιλέξτε την ανάλυση. Μη σας απασχολεί η επιλογή Target Size. Μείνετε στην ανάλυση εξόδου. Αν θέλετε να σαρώσετε -όπως στην δική μας περίπτωση- μια διαφάνεια 6χ7cm για παράδοση (δηλαδή απλώς για θέαση σε οθόνη) μια ανάλυση 600 dpi είναι υπεραρκετή. Αν αντίθετα πρόκειται για master scan δηλαδή εικόνα που θα αποθηκευθεί σαν αρχείο τότε σαρώνουμε στη μεγαλύτερη οπτική -προσοχή στο οπτική- ανάλυση π.χ. 2500dpi. Ισως φαντάζει τεράστιο αλλά σκεφτείτε οτι είναι 2500dpi αναφορικά με το πραγματικό μέγεθος του φίλμ(35mm ή 6χ7cm ή…).

Τέλος πιέστε το κουμπί Scan και αποθηκεύστε τη σαρωμένη εικόνα σαν TIFF.

scanning04

Μετά απ’όλα αυτά περνάμε την σαρωμένη εικόνα στο Photoshop και δημιουργώντας ένα καινούργιο layer αφαιρούμε με το Spot Healing Brush (στις επιλογές εργαλείου βάζουμε Sample All Layers) τυχόν ατέλειες. Μετά -προαιρετικά- αυξάνουμε την οξύτητα απο το Filter> Sharpen> Smart Sharpen. Προσοχή! Αντίθετα με το τί συμβαίνει σ’ένα οποιοδήποτε ψηφιακό αρχείο, όταν αυξάνουμε την οξύτητα σε ένα φίλμ ρυθμίζουμε το Amount να έχει χαμηλή τιμή και το Radius υψηλή αποφεύγοντας έτσι την αύξηση της οξύτητας και στον κόκκο του.

Ελπίζω να βοήθησα. Για περισσότερες πληροφορίες ξέρετε πού.

Επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα