2΄διάβασμα

Ο Shotaro Shimomura XXI (1883-1944) ήταν πρόεδρος της Daimaru Inc., μιας αλυσίδας πολυκαταστημάτων που έχει τις ρίζες της σε ένα κατάστημα, που άνοιξε στο Κιότο το 1717. Ο κ. Shimomura έγινε πρόεδρος της εταιρείας το 1907 και περιόδευσε την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο έτος, για να μελετήσει τη διαχείριση των πολυκαταστημάτων. Πήρε αυτές τις φωτογραφίες σε ένα επόμενο ταξίδι του ανα τον κόσμο το 1934 και το 1935, πριν από την ίδρυση μιας θυγατρικής εμπορικής εταιρείας.
Οι αξιόλογες φωτογραφίες είναι από ένα σύνολο 30 εκτυπώσεων με τη μέθοδο του τονισμού, μερικές σε ανάγλυφο χαρτί. Κάθε φωτογραφία προστατεύεται από ένα προστατευτικό φύλλο, με τον τίτλο της σημειωμένο στα ιαπωνικά και τα αγγλικά. Οι εκτυπώσεις ήταν τοποθετημένες σε ένα κομψό ξύλινο κιβώτιο απο ακακία, με σκαλισμένα τα αρχικά του φωτογράφου. Ο κ. Shimomura παρουσίασε αυτές τις φωτογραφίες σε στενούς φίλους και συγγενείς κατά την επιστροφή του. Εξέθεσε, επίσης, το έργο του στα σαλόνια Φωτογραφίας Ashiya του 1935, 1936 και 1937. Πολλά χρόνια μετά το θάνατο του φωτογράφου, οι εικόνες του παρουσιάστηκαν στο περιοδικό τέχνης Geijyutu Shinchou.
Οι φωτογραφίες του Shotaro Shimomura συνδυάζουν τα καλύτερα στοιχεία του πικτοριαλιστικού και νεωτεριστικού ύφους που κυριαρχούσε στη δεκαετία του 1930.

Downtown Skyline of New York, U.S.A. Silver-Gelatine Print

  shtajlg shparis Roadside of Cairo, Egypt

R. H. Macy's From the Top of the Empire State Building, New York, U.S.A. On the 57th St., New York, U.S.A. shdecolg

Entrance of the Wanamaker Store of Philadelphia with Statue of La Fayette

Επιμέλεια-κείμενο:Κάππα Λάμδα

© periopton

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση/χρήση/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου, (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)