2′ διάβασμα

Στα χρονικά της Αμερικανικής φωτογραφίας, οι εικόνες που παρήχθησαν απο τους φωτογράφους του FSA (Farm Security Administration) κατά τη δεκαετία του 1930 και του 1940 είναι διάσημες. Περισσότεροι απο δώδεκα φωτογράφοι -άντρες και γυναίκες- κατέγραψαν διάφορες εκφάνσεις της ζωής και μεθόδους εργασίας κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης. Οι φωτογραφίες τους αναπαράγονταν απο τα έντυπα μέσα ενημέρωσης, απεικονίζοντας τους τρόπους με τους οποίους ο κόσμος αντιμετώπιζε την κρίση(κοινωνική και οικονομική) που είχε επιφέρει η μεγάλη ύφεση.

Ανάμεσα στους φωτογράφους που είχαν προσληφθεί, ήταν ονόματα όπως της Dorothea Lange, Walker Evans, Russell Lee, Arthur Rothstein, Jack Delano, Carl Mydans, John Vachon, Gordon Parks και Marion Post Wolcott.
Απο αυτούς, πέντε χρησιμοποιούσαν έγχρωμο φίλμ, οι Jack Delano, Russell Lee, Arthur Rothstein, John Vachon και η Marion Post Wolcott. Οι Carl Mydans και Walker Evans έφυγαν απο το FSA πριν αρχίσει η χρήση του έγχρωμου και η Dorothea Lange αποχώρησε το 1939, τη χρονιά έναρξής του, ο δε Gordon Parks συνέχισε να φωτογραφίζει με ασπρόμαυρο.
Η παραγωγή, όλων των φωτογράφων, ανέρχεται σε 107,000 αρνητικά και 1600 έγχρωμες διαφάνειες (ο μικρός αυτός αριθμός των έγχρωμων εικόνων, δικαιολογείται απο το υψηλό κόστος αγοράς του φίλμ αλλά και το απαγορευτικό κόστος αναπαραγωγής στα τότε έντυπα).
Πολύ γρήγορα η συλλογή αυτή έγινε δημοφιλής, με περιοδικά, εφημερίδες και βιβλία να δημοσιεύουν φωτογραφίες και ιδιώτες να  αγοράζουν εκτυπώσεις. Πολλοί φωτογράφοι έχουν ταυτιστεί με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους απο τα χρόνια του FSA, όπως η «μετανάστις μητέρα» της Dorothea Lange, αλλά λίγοι γνωρίζουν για τις έγχρωμες φωτογραφίες του FSA. Γιατί ακόμη και σήμερα η φήμη, η ποσότητα αλλά και η ευκολία αναπαραγωγής των ασπρόμαυρων φωτογραφιών, επισκιάζουν την έγχρωμη εργασία. Όσο για τους ίδιους τους φωτογράφους, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση, οτι όταν χρησιμοποίησαν έγχρωμο φίλμ το έκαναν με σκοπό να διαπιστώσουν τις δυνατότητες του μέσου (γι’αυτό εξ’άλλου για τις περισσότερες έγχρωμες εικόνες υπάρχει το αντίστοιχό τους σε ασπρόμαυρο) και οτι το χρώμα παρέμενε γι’αυτούς μια ξένη γλώσσα καταγραφής.

10

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο χρήση/αναπαραγωγή/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα

© periopton.com