ektanon

Κατά το σχεδιασμό οπτικών φακών, είναι συχνά επιθυμητό να χρησιμοποιούμε κάτοπτρα με υψηλό δείκτη διάθλασης. Όσο μεγαλύτερη είναι ο δείκτης διάθλασης, τόσο μεγαλύτερη είναι η κάμψη του φωτός. Δεδομένου ότι αυτό μειώνει την απαιτούμενη καμπυλότητα του κατόπτρου, ο φακός μπορεί να γίνει λεπτότερος και ελαφρύτερος. Δυστυχώς, το κάτοπτρο με ένα υψηλό δείκτη διάθλασης μπορεί επίσης να έχει μια υψηλή διασπορά. Με την προσθήκη θορίου στο φακό, ένας υψηλός δείκτης διάθλασης (πάνω από 1,6) μπορεί να επιτευχθεί με ταυτόχρονη διατήρηση μιας χαμηλής διασποράς.

Αυτό σημαίνει, οτι έχετε μια εν δυνάμει πηγή ραδιενέργειας πολύ κοντά σας. Η εκπομπή ακτινοβολίας στους φακούς έγκειται, στο τί είδος κρύσταλλα χρησιμοποιούνται σε αυτούς. Μέχρι 30% του βάρους του γυαλιού που χρησιμοποιείται στα στοιχεία φακού, αποτελείται από οξείδιο του Θορίου το οποίο και αποτελεί πηγή ακτινοβολίας. Προληπτικά λοιπόν, καλό είναι να κρατάμε την οποιαδήποτε πηγή εκπομπής μακριά από το ανθρώπινο σώμα, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι και τα προσοφθάλμια κρύσταλα δεν πρέπει να περιέχουν θόριο βάσει κανονισμών, γιατί η επιβάρυνση του εξωτερικού ιστού του ματιού μπορεί να είναι σημαντική. Επίσης ας σημειωθεί οτι όσο βαρύτερος ο φακός και τα στοιχεία κρυστάλλων, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε Θόριο και επομένως η ακτινοβολία. Αυτό συνεπάγεται ότι οι μικρότεροι φακοί είναι συνεπώς ασφαλέστεροι.

Προσοχή όμως!

Πριν σας πιάσει πανικός και πετάξετε τους καινούργιους φακούς σας, καλό είναι να γνωρίζετε ότι το Θόριο δεν χρησιμοποιείται πλέον στους σύγχρονους φακούς. Οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών έχουν αντικαταστήσει το οξείδιο του θορίου με αβλαβές φθοριούχο ασβέστιο ή φθορίτη, λόγω του οτι οι φακοί με Θόριο μπορεί να προκαλέσουν μέτρια έως σοβαρή αμαύρωση των στοιχείων φακού (ως αποτέλεσμα, δεν είναι ασυνήθιστο να δείτε ένα κοκκινωπό,καφέ χρώμα στο γυαλί των παλαιότερων φακών). Επίσης, καλό είναι να θυμόμαστε ότι στην καθημερινή μας ζωή, είμαστε εκτεθειμένοι ούτως ή άλλως σε ακτινοβολία π.χ όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο ή όταν κάνουμε μία ακτινογραφία και αυτά τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι σημαντικά μόνο αν είναι πάνω από μια ορισμένη ένταση.

Πρέπει όμως -επίσης- να επισημανθεί οτι οι φακοί που παράγονταν μέχρι το 1970, περιείχαν Θόριο. Πιστεύεται ότι η Kodak ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός ραδιενεργών φακών συγκεκριμένα στη σειρά Ektar και στη σειρά Ektanon. Ωστόσο, φακοί της Canon,Olympus, Fuji, Carl Zeiss και Pentax (ειδικά οι Takumar -οι παλιοί φωτογράφοι σίγουρα θα τους θυμούνται- της Asahi Pentax) της δεκαετίας του ’50 και του ’60 έχουν ανιχευτεί επίσης ως ραδιενεργοί.

Έτσι, τα νέα δεν είναι πολύ καλά για τους χρήστες και τους συλλέκτες των παλαιών, κλασικών φακών!

Επιμέλεια:© Κάππα Λάμδα