Αποτελεί ίσως το Cibachrome της ψηφιακής εικόνας;

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που αφορούν τις νέες παρουσίες οθονών στη διεθνή έκθεση CES 2013 πιστεύω οτι ξεκινάει μία νέα εποχή θέασης εικόνων αλλά και επεξεργασίας τους. Διευκρινίζω βέβαια ότι δεν πρόκειται για την ήδη γνωστή τεχνολογία οθονών αλλά για τα πάνελς 4Κ OLED (Organic LED) ,τα οποία δεν απαιτούν οπίσθιο φωτισμό -κάθε πίξελ είναι αυτοφωτιζόμενο-, είναι εκπληκτικά λεπτά, αναπαράγουν εικόνες με εξαιρετική αντίθεση, έχουν τη δυνατότητα να διπλώνονται και διαθέτουν ανάλυση σχεδόν διπλάσια απο τις οθόνες Full HD. Το πρόθεμα 4Κ ανταποκρίνεται σε μια οριζόντια ανάλυση 4000 πίξελς(περίπου, γιατί τα πρότυπα όσον αφορά την τηλεόραση,τον κινηματογράφο κ.λ.π διαφέρουν λίγο). Πρόκειται για μια ιδαίτερα υψηλή τιμή, απο τη στιγμή που ένα υψηλής ανάλυσης μόνιτορ διαθέτει τουλάχιστον 1600 πίξελς, ένα υψηλής ευκρίνειας βίντεο 1920 πίξελς και η νέα οθόνη Retina της Apple, στο 15 ιντσών MacBook Pro, είναι 2880 πίξελς.
Παρόντες στην έκθεση αναφέρουν οτι έμεναν «με το στόμα ανοιχτό» γιατί επιτέλους έβλεπαν μια λαμπρή οθόνη να είναι πραγματικά σε θέση να εμφανίσει μια φωτογραφία με την ίδια ποιότητα -εάν όχι καλύτερη- από ό, τι μια εκτύπωση του ίδιου μεγέθους. Και αυτό το μέγεθος είναι τεράστιο. Οι διαστάσεις κυμαίνονται απο 56 έως 85 ίντσες.
Και αν ακόμα δεν υπάρχει -ακόμη- υλικό στα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας(όπως τανίες και προγράμματα τηλεόρασης) που θα εκμεταλλευτεί αυτή την ανάλυση, ωστόσο κατάλληλο υλικό είναι σε αναμονή, αποθηκευμένο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κάρτες μνήμης. Όπως καταλάβατε μιλάμε για εικόνες. Βέβαια, μια τεράστια φωτεινή οθόνη δεν θα είναι ίσως ποτέ ο καλύτερος τρόπος για να δείτε πρόχειρα τραβηγμένες φωτογραφίες, αλλά απλά περιμένετε μέχρι να δείτε τοπία, φωτογραφίες από ταξίδια, λεπτομερείς σκηνές δρόμου και καλλιτεχνικές εικόνες -ειδικά έγχρωμες- σε αυτό το μέγεθος και με αυτή τη σαφήνεια. Προσθέστε σε αυτά και την ανώτερη απόδοση των χρωμάτων και το δυναμικό εύρος που παρέχει η τεχνολογία OLED, και μπορεί να έχουμε επιτέλους μια οθόνη που ανταποκρίνεται πλήρως σε όλα τα megapixels που αποτυπώνονται απο τους αισθητήρες σήμερα. Ιδιαίτερα με αναμενόμενες συσκευές αυτής της τεχνολογίας, όπως η επερχόμενη ταμπλέτα της Panasonic (θα διατεθεί στην αγορά περί το τέλος του 2013) με οθόνη αφής LCD 4Κ 20 ιντσών και υψηλής ακρίβειας γραφίδα, είναι πολύ πιθανόν ν’αλλάξει και ο τρόπος που επεξεργαζόμαστε τις φωτογραφίες σήμερα.

Κάππα Λάμδα.

20130108_1519211

IMG_0713 IMG_0717