Μόλις το είδα στο κανάλι Deutsche Welle και με εντυπωσίασε. Αν και όχι τόσο νέο, όπως διαπίστωσα, ομολογώ ότι δεν το γνώριζα.

Η πρώτη σκέψη που δημιουργήθηκε ήταν για εικόνες που παρασιτούν μέσα σε άλλες και έτσι τις ονοματίζω.

Το Fulgurator εικόνας είναι μια συσκευή για τον αναλογικό χειρισμό των φωτογραφιών. Αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται απο τον εικαστικό Julius von Bismarck. Παρεμβαίνει όταν μια φωτογραφία λαμβάνεται, χωρίς τον φωτογράφο να είναι σε θέση να εντοπίσει οτιδήποτε. Η επέμβαση είναι ορατή στη φωτογραφία μόνο μετά τη λήψη. Σε γενικές γραμμές, το Fulgurator μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε υπάρχει μια άλλη φωτογραφική μηχανή κοντά και χρησιμοποιεί φλάς. Λειτουργεί μέσω ενός είδους επανενεργοποιούμενης εκφώτισης φλάς, που επιτρέπει σε μια εικόνα να προβληθεί σε ένα αντικείμενο ακριβώς τη στιγμή που το φωτογραφίζει κάποιος άλλος. Η παρέμβαση είναι διακριτική επειδή διαρκεί μόνο μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου. Κάθε φωτογραφία ενός αντικειμένου που ένας άλλος φωτογράφος παίρνει και στο οποίο το Fulgurator επίσης στοχεύει, επηρεάζεται από το χειρισμό. Ως εκ τούτου οι οπτικές πληροφορίες μπορούν να παρεισφρήσουν μέσα στις εικόνες των άλλων.

mao

popeadler-feuer

 Τεχνικά, η εικόνα Fulgurator λειτουργεί όπως μια κλασσική φωτογραφική μηχανή, αλλά…αντίστροφα. Σε μια κανονική φωτογραφική μηχανή, το φως που ανακλάται από ένα αντικείμενο προβάλλεται μέσω του φακού επάνω στο φίλμ. Στο σύστημα Fulgurator, αυτή η διαδικασία γίνεται ακριβώς αντίθετα: αντί ενός μη εκτεθειμένου φίλμ, ένα εκτεθειμένο και εμφανισμένο φίλμ διαφανειών (slide) φορτώνεται στη φωτογραφική μηχανή και πίσω από αυτό προσαρμόζεται ένα φλάς. Όταν το φλάς εκφωτίσει, η εικόνα προβάλλεται από το φίλμ μέσω του φακού επάνω στο αντικείμενο.
Λόγω της ομοιότητας των δύο διαδικασιών, το Fulgurator μοιάζει με μια συμβατική φωτογραφική μηχανή reflex. Μόλις ο ενσωματωμένος αισθητήρας καταγράψει μια λάμψη κάπου κοντά, ενεργοποιείται η λάμψη προβολής. Ως εκ τούτου η προβολή μπορεί να συγχρονιστεί με την ακριβή στιγμή της έκθεσης όλων των άλλων φωτογραφικών μηχανών που βρίσκονται πολύ κοντά. Μέσω μιας οθόνης (θαμπόγυαλο), είναι δυνατό να εστιαστεί η προβολή και να τοποθετηθεί στο στοχοθετημένο αντικείμενο.

mona-web image-fulgurator

 © Κάππα Λάμδα

© periopton.com