Εμπορικά μεγαλοφυής (για μία ακόμη φορά) κίνηση ή το μέλλον των φορητών υπολογιστών;
Η οθόνη του MacBook Pro (η οποία κατασκευάζεται από την LG) μοιάζει σχεδόν σαν χαρτί και αυτό συνδέεται με δυο βασικούς παράγοντες σχεδιασμού.Πρώτον, είναι γυαλιστερή,αλλά χωρίς να σου δίνει την εντύπωση ότι κοιτάς μία ανακλαστική γυάλινη επιφάνεια. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι κατασκευασμένη με διαφορετικό τρόπο απ’ότι οι συνηθισμένες οθόνες LCD. Η Apple  αντί να τοποθετήσει την οθόνη LCD μεταξύ μιάς πλαστικής βάσης -πίσω-και του προστατευτικού γυαλιού μπροστά,χρησιμοποίησε την θήκη αλουμινίου του υπολογιστή σαν πλαίσιο για την οθόνη, χωρίς επιπλέον γυαλινη  επιφάνεια. Η όλη κατασκευή είναι ακριβώς μία «γυμνή» οθόνη LCD. Αυτό εξηγεί και τον εξαιρετικά μικρό όγκο της που με τη σειρά του επιτρέπει την κατασκευή λεπτότερων συνολικά συσκευών.
Στις περισσότερες οθόνες φορητών υπολογιστών, [αυτός ο δεύτερος παράγοντας θα ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο,αλλά λίγοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι είναι ο κύριος λόγος πώλησης] ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η πυκνότητα των pixel. Άν γνωρίζουμε την ανάλυση και το μέγεθος μιάς οθόνης, μπορούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό των pixel ανά ίντσα (ppi) που διαθέτει, όπου υψηλότερη πυκνότητα σημαίνει λεπτότερα pixel και πιό ευκρινή συνολικά εικόνα.
Η ίδια η Apple για τις οθόνες Retina αναφέρει » η πυκνότητα των pixel είναι τόσο μεγάλη, ώστε το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει μεμονωμένα pixels». Αν η δήλωση ακούγεται ασαφής είναι επειδή δεν είναι τόσο απλή, όσο έχοντας ένα χρυσό αριθμό να θέσει ως στόχο.Καθώς οι οθόνες αυξάνονται σε μέγεθος αντίστοιχα αυξάνεται και η απόσταση θέασης· για να έχουμε την ίδια αντιληπτή οξύτητα, ένα smartphone στο χέρι πρέπει να έχει μεγαλύτερη πυκνότητα pixel απ’ότι ένας φορητός υπολογιστής επάνω στο γραφείο.
retina

Στη διάρκεια παρουσίασης του iPhone 4 με την πρώτη οθόνη Retina, ο Steve Jobs αναφέρθηκε σε κάποιο αριθμό γενικά για τα smartphones » Υπάρχει ένας μαγικός αριθμός γύρω στα 300ppi, » είπε,»ώστε όταν κρατάς μία οθόνη σε απόσταση -περίπου- 25 με 30 εκατοστά από τα μάτια σου, είναι το όριο για τον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή να ξεχωρίζει τα pixels». Υπήρξε διαφωνία τότε σχετικά με τον ισχυρισμό, δεδομένου ότι υπολείπεται κάπως από την ανάλυση της τέλειας όρασης,αλλά λίγοι άνθρωποι διαθέτουν τέλεια όραση. Αντίθετα, τα 300ppi είναι ασφαλώς μετά τα 286ppi, ικανότητα που αντιστοιχεί σε οπτική οξύτητα 20/20 απ’αυτήν την απόσταση. Έτσι για τον περισσότερο κόσμο ο Jobs είχε δίκιο,τα μεμονωμένα pixels είναι δυσδιάκριτα.
Στην πράξη, το τελευταίο iPad διαθέτει οθόνη 264ppi και το καινούργιο MacBook Pro μία με 220ppi, οι οποίες -με δεδομένη τη διαφορά απόστασης- καλύπτει την φαινομενική απαίτηση για «αόρατα» pixels με οπτική οξύτητα 20/20. Σε αντίθεση μία οθόνη φορητού υπολογιστή εύρους 15.4 ιντσών με την κοινή(για τώρα) ανάλυση 1366χ768 έχει πυκνότητα 102ppi· ακόμη και στα 1920χ1080 η πυκνότητα είναι μόνον 143ppi.
Πρόβλεψη για το μέλλον δεν μπορεί να γίνει για το πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί αυτή η επανάσταση της ανάλυσης, αλλά το σίγουρο είναι ότι έχει ξεκινήσει· με το iPad και to MacBook Pro να ηγούνται, ακολουθούμενα μέχρι το τέλος του χρόνου από smartphones,ταμπλέτες και φορητούς υπολογιστές· Windows,Mac,iOS και Android με οθόνες υψηλής πυκνότητας, αρχικά σαν προνομιακή προσφορά και αργότερα σαν τυπικό εξοπλισμό.
Μετά από χρόνια οπισθοδρομήσεων, με τους κατασκευαστές φορητών να λένε «μετά από εσάς» ο ένας στον άλλον, η Apple ήταν η μόνη που είχε τη θέληση και την ικανότητα να εξαναγκάσει τον κλάδο να προχωρήσει μπροστά.
Όλοι θ’αποκομίσουμε οφέλη απ’αυτό.
(Μη θεωρηθούμε και προκατειλημμένοι).
Επιμέλεια: Κάππα Λάμδα