3′ διάβασμα

Οδηγίες για τη δημιουργία μιας stop motion ταινίας στον υπολογιστή. Θα χρειαστείτε φαντασία, ένα τρίποδο, μία κάμερα, υπομονή και -πιθανόν- το λογισμικό με το γοητευτικό όνομα GIMP.

 

μα… τί είναι το stop motion;

Stop Motion Animation είναι μια τεχνική, που χρησιμοποιείται στην κινούμενη εικόνα για να «εμψυχώσει» στατικά αντικείμενα, δηλαδή να τα δείξει σε κίνηση… στην οθόνη. Αυτό γίνεται με την προοδευτική μετακίνηση του αντικειμένου, καθως φωτογραφίζεται σε βήματα του ενός καρέ. Όταν αυτό το πλήθος των καρέ αναπαράγεται διαδοχικά, εμφανίζεται η κίνηση.

 

 1.Αυτά που χρειάζονται.

Θα χρειαστείς μία μηχανή (φωτογραφική), έναν υπολογιστή και ένα τρίποδο (η μηχανή πρέπει οπωσδήποτε να είναι σταθερή). Επίσης θα χρειαστείς το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας GIMP (κατέβασέ το δωρεάν από το διαδίκτυο), ή κάποιο συναφές λογισμικό ικανό να δημιουργήσει αρχεία GIF. Και βέβαια θα χρειαστείς χρόνο. Μία ταινία χρησιμοποιεί 24 καρέ το δευτερόλεπτο. Για τους περισσότερους δημιουργούς κινουμένων σχεδίων είναι μία χρονοβόρα διαδικασία,αλλά αν χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε που δεν θα ξεπερνά τα 10 καρέ το δευτερόλεπτο, το αποτέλεσμα δεν θα είναι αποδεκτό.

2.Βγάλε φωτογραφίες.
Κάνε μία ισορροπημένη επιλογή μεταξύ του προτύπου των 24 καρέ και του πόσου χρόνου θέλεις να διαθέσεις. Δέκα καρέ -θεωρητικά- είναι μία καλή βάση εκκίνησης. Άν χρησιμοποιήσεις λιγότερα, η ταινία σου θα μοιάζει σαν μία αλληλουχία σπασμωδικών κινήσεων. Σχεδίασε τη δράση και τοποθέτησε την μηχανή. Τράβηξε μία φωτογραφία,μετακίνησε λίγο το θέμα,τράβηξε ξανά κ.ο.κ. Τελικά θα έχεις συλλέξει αρκετό υλικό για να δημιουργήσεις μία σύντομη ταινία.

3.Συνδύασε και Εμψύχωσε
Όταν όλες οι εικόνες έχουν αποθηκευθεί στον υπολογιστή, άνοιξε το GIMP και φόρτωσε κάθε φωτογραφία ξεχωριστά. Τα κινούμενα σχέδια ξεκινούν από το κατώτερο στρώμα στο GIMP, έτσι είναι πιθανόν οι λήψεις σου να χρειαστεί ν’αναδιαταχθούν. Μόλις γίνει αυτό,σώσε την εικόνα σαν αρχείο .gif. Όταν ζητηθεί επίλεξε «save as animation». Επίλεξε export, επίλεξε την χρονική υστέρηση που θέλεις μεταξύ των καρέ, μετά επίλεξε save. Εάν έχουν γίνει όλα σωστά, θα έχεις σαν τελικό αποτέλεσμα ένα αρχείο κινουμένων σχεδίων τύπου .gif .

4.Το τελικό βήμα.
Τώρα δεν μένει τίποτα άλλο παρά να μετατρέψεις το αρχείο .gif σε ένα ενεργό αρχείο βίντεο. Τα Windows με το πρόγραμμα Movie Maker ή κάποιο αντίστοιχό του, υποστηρίζουν εγγενώς την εισαγωγή αρχείων κινουμένων εικόνων .gif, αλλά τα υπόλοιπα λειτουργικά απαιτούν πρόσθετο λογισμικό.
Μία παρόμοια τεχνική μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τη δημιουργία σειράς φωτογραφιών περιοδικής εμφάνισης (time-lapse), αλλά θα είναι απαραίτητο ένα χρονόμετρο μηχανής (intervalometer) ή κάποια άλλη μέθοδος υπολογισμού του χρόνου. Υπάρχουν επίσης αρκετές εφαρμογές για smartphone, όπως Stop Motion και iMotion HD, οι οποίες βοηθούν στη δημιουργία φωτογραφιών time-lapse.
(Κ.Λ.)

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση/χρήση/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου, (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

 

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα