Πώς να δημιουργήσεις το τη δική σου stop-motion ταινία

Οδηγίες για τη δημιουργία μιας stop-motion ταινίας στον υπολογιστή.Θα χρειαστείτε φαντασία, ένα τρίποδο, μία κάμερα, υπομονή και πιθανόν το λογισμικό με το γοητευτικό όνομα GIMP.
sm01
sm02 sm03 sm04
1.Αυτά που χρειάζονται.
Θα χρειαστείς μία μηχανή (φωτογραφική),έναν υπολογιστή και ένα τρίποδο (η μηχανή πρέπει οπωσδήποτε να είναι σταθερή).Επίσης θα χρειαστείς το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας GIMP (κατεβάστε το δωρεάν από το διαδίκτυο),ή κάποιο συναφές λογισμικό ικανό να δημιουργήσει αρχεία GIF.Και βέβαια θα χρειαστείς χρόνο.Μία ταινία χρησιμοποιεί 24 καρέ το δευτερόλεπτο.Για τους περισσότερους δημιουργούς κινουμένων σχεδίων είναι μία χρονοβόρα διαδικασία,αλλά αν χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε που δεν θα ξεπερνά τα 10 καρέ το δευτερόλεπτο, το αποτέλεσμα δεν θα είναι αποδεκτό.
2.Βγάλε φωτογραφίες.
Αποφάσισε πόσα καρέ το δευτερόλεπτο είναι μία ισορροπημένη επιλογή μεταξύ των 24 καρέ και του πόσου χρόνου θέλεις να διαθέσεις. Δέκα καρέ είναι μία καλή βάση εκκίνησης. Άν χρησιμοποιήσεις λιγότερα, η ταινία σου θα μοιάζει σαν μία αλληλουχία σπασμωδικών κινήσεων.Σχεδίασε τη δράση και τοποθέτησε την μηχανή.Τράβηξε μία φωτογραφία,μετακίνησε λίγο το θέμα,τράβηξε ξανά κ.ο.κ.Τελικά θα έχεις συλλέξει αρκετό υλικό για να δημιουργήσεις μία σύντομη ταινία.
3.Συνδύασε και Εμψύχωσε
Όταν όλες οι εικόνες έχουν αποθηκευθεί στον υπολογιστή,άνοιξε το GIMP και φόρτωσε κάθε φωτογραφία ξεχωριστά.Τα κινούμενα σχέδια ξεκινούν από το κατώτερο στρώμα στο GIMP,έτσι είναι πιθανόν οι λήψεις σου να χρειαστεί ν’αναδιαταχθούν. Μόλις γίνει αυτό,σώσε την εικόνα σαν αρχείο .gif. Όταν ζητηθεί επίλεξε «save as animation». Επίλεξε export, επίλεξε την χρονική υστέρηση που θέλεις μεταξύ των καρέ, μετά επίλεξε save. Εάν έχουν γίνει όλα σωστά, θα έχεις σαν τελικό αποτέλεσμα ένα αρχείο κινουμένων σχεδίων τύπου .gif .
4.Ένα βήμα ακόμη.
Τώρα δεν μένει τίποτα άλλο παρά να μετατρέψεις το αρχείο .gif σε ένα ενεργό αρχείο βίντεο.Τα Windows XP με το πρόγραμμα Movie Maker, υποστηρίζουν εγγενώς την εισαγωγή αρχείων κινουμένων εικόνων .gif, αλλά τα υπόλοιπα λειτουργικά απαιτούν πρόσθετο λογισμικό.
Μία παρόμοια τεχνική μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τη δημιουργία σειράς φωτογραφιών περιοδικής εμφάνισης (time-lapse),αλλά ένα χρονόμετρο μηχανής (intervalometer) ή κάποια άλλη μέθοδος υπολογισμού του χρόνου θα είναι απαραίτητη. Υπάρχουν επίσης αρκετές εφαρμογές για smartphone όπως Stop Motion και iMotion HD οι οποίες βοηθούν στη δημιουργία φωτογραφιών time-lapse.
επιμέλεια: Κάππα Λάμδα