Μία νέα ταινία ερευνά τον σκοτεινό θάνατο του Ολλανδού ζωγράφου, χρησιμοποιώντας 54,000 -ζωγραφισμένα στο χέρι- καρέ.

10
09
08
07
06

Ο Vincent Van Gogh ήταν παραγωγικότατος· ζωγράφισε περί τους 900 πίνακες, αλλά η εταιρεία Breakthru Films, αναθεωρεί την εργασία του σε βιομηχανική όμως κλίμακα. Δημιουργεί 54,600 πίνακες ζωγραφικής (ελαιογραφίες) για την παραγωγή μιάς μεγάλου μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων με τον τίτλο ‘Loving Vincent’. Φανταστείτε το ‘A Scanner Darkly’, αλλά με τη χρήση ελαιογραφιών. «Η ζωγραφική είναι το κέντρο της ιστορίας» λέει ο υπεύθυνος του κατόχου με Oscar (για τη μικρού μήκους «Ο Πέτρος και ο λύκος») στούντιο, με έδρα την Πολωνία. «Χωρίς αυτήν ποιός ο λόγος; Θα ήταν σαν τον Amadeus χωρίς μουσική».
Η διαδικασία συνδυάζει υψηλή τεχνολογία αλλά και τρέχουσες τεχνικές. Όταν άρχισε η προπαραγωγή τον περασμένο χρόνο, η δημιουργία κάθε πίνακα διαρκούσε 2 1/2 ώρες ,τώρα έχει μειωθεί στα 45 λεπτά και οι υπεύθυνοι ελπίζουν σε περαιτέρω μείωση, μέχρι να ξεκινήσει η παραγωγή του χρόνου. Περισσότεροι από τριάντα ζωγράφοι αναπαράγουν κάθε καρέ, χρησιμοποιώντας λαδομπογιές σε καμβά. Τα λάδια είναι της ίδιας εταρείας που χρησιμοποιούσε και ο Van Gogh.
Η ταινία, που προγραμματίζεται να προβληθεί το 2015, αναφέρεται στο μυστηριώδη θάνατο-ίσως δολοφονία-του Van Gogh.Τα πρόσωπα των τελευταίων πινάκων του, που ήταν κοντά στον καλλιτέχνη, γίνονται οι πρωταγωνιστές. «Δεν είσαι σίγουρος ποιός είναι ένοχος και ποιός όχι, προσπαθούν να σε πείσουν ότι τον γνώριζαν καλύτερα, αλλά θα μπορούσαν να έχουν λόγους που τους εμπλέκουν με το θάνατό του». Ηθοποιοί αναπαριστούν σκηνές εμπνευσμένες από τους πίνακες του Van Gogh και κινηματογραφούνται με τη μέθοδο motion-captured.

 

05 04 03
20 18 21
22
23
11
© periopton.com
επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα