3′ διάβασμα
jeffersondavis-icp01

Με αφορμή την έκθεση στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας , ‘Presidents in Petticoats!’ ξαναθυμόμαστε ότι η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης, από τις απαρχές της. Ταυτόχρονα διαπιστώνουμε  και την μεθοδολογία, που ακολουθούσαν για την παραγωγή μιας σύνθετης εικόνας, αυτοί οι πρώιμοι -‘shoppers (από το Photoshop) πίσω στο 1865.( Ίσως με ένα χαμόγελο συγκαταβατικότητας για το άτεχνο πολλές φορές αποτέλεσμα,εμείς οι χρήστες των ψηφιακών μέσων και του photoshop, παραβλέποντας την επιδεξιότητα που απαιτείτο για τις εργασίες και τις λύσεις των τεχνικών προβλημάτων, που γίνονταν κάτω από πρωτόγονες ασφαλώς συνθήκες).
Μετά το τέλος του Αμερικάνικου Εμφυλίου και την ήττα της Συνομοσπονδίας(Νότιοι), οι δυνάμεις της Ένωσης(Βόρειοι), εντόπισαν και καταδίωξαν τον πρόεδρο των Νοτίων Jefferson Davis ο οποίος, επάνω στον πανικό του να διαφύγει άρπαξε το παλτό της γυναίκας του αντί του δικού του και το οποίο ήταν αυτό που φορούσε όταν συνελήφθη.Οι εφημερίδες, εσφαλμένα, δημοσίευσαν ότι είχε ντυθεί με γυναικεία ρούχα στην προσπάθειά του ν’αποφύγει την σύλληψη.
Δεδομένου ότι μια μυθοπλασία νικά την αλήθεια κάθε φορά, το λάθος διογκώθηκε οδηγώντας στη δημιουργία αυτών των αξιοπερίεργων φωτογραφικών κειμηλίων. Καλλιτέχνες και γελοιογράφοι στο Βορρά αξιοποίησαν αυτές τις φήμες της άνανδρης διαφυγής και δημιούργησαν άγρια εφευρετικές εικόνες, κάποιοι χρησιμοποιώντας φωτομοντάζ για να φορτίσουν συναισθηματικά ένα καθαρά πολιτικό συμβάν.Οι φωτογράφοι κυκλοφόρησαν ακόμα και ως προϊόντα πειρατείας πολλές δεκάδες ευφάνταστων φωτογραφικών καρτών.Πολλοί χρησιμοποίησαν ένα φωτογραφικό πορτρέτο του Νταίηβις σε ένα σώμα (σχεδιασμένο στο χέρι) με γυναικείο φόρεμα, καπέλο και κρινολίνο, αλλά φορώντας τις μπότες του, λεπτομέρεια που τον πρόδωσε- υποτίθεται – τελικά στους διώκτες του.
Σχεδόν 150 χρόνια αργότερα, βλέπουμε να ζητείται ακόμη η συνδρομή της φωτογραφίας σε κάθε ρωγμή του πολιτικού τοπίου.

Και όπως το έθεσε πολύ ορθά ο Richard Avedon: «Όλες οι φωτογραφίες είναι ακριβείς. Καμία απο αυτές δεν αντιπροσωπεύει την αλήθεια.»

jeffersondavis-icp41jeffersondavis-icp31jeffersondavis-icp51
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση/χρήση/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου, (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)
επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα
© periopton