2′ διάβασμα
17

Ο Γάλλος φωτογράφος Ρεϊμόν Ντεπαρντόν ταξίδεψε για τέσσερα χρόνια σ’όλη τη χώρα φωτογραφίζοντας με μία μεγάλου φορμά τεχνική μηχανή,εργασία που οδήγησε σε μία έκθεση(La France-2010).Σκηνές από αυτή την προσπάθεια αλλά και καταπληκτικά στιγμιότυπα- που δεν είχαν προβληθεί ποτέ – από την πενήντα ετών δραστηριότητά του ανά τον κόσμο, μονταρίστικαν και σχολιάστηκαν από την επί πολλά χρόνια συνεργάτη (και σύζυγό του) Κλοντίν Νουγκαρέ .
Τα θέματά του είναι χώροι και τόποι που είναι πιθανόν να μην υφίστανται τα επόμενα 10 χρόνια- συνήθως οικογενειακές επιχειρήσεις- φτωχικά καπνοπωλεία,καφέ,κουρεία ενταγμένα σε χώρους που μοιάζουν αναλλοίωτοι τα τελευταία 40 χρόνια.Ήταν μια ευκαιρία για τον άνθρωπο να ανακαλύψει την πατρίδα του με τον ίδιο τρόπο που παρατηρούσε τον κόσμο, έχοντας πάντα σαν γνώμονα την καταγραφή της πεμπτουσίας του συμβάντος σε μια συγκεκριμένη στιγμή.

22
23
04 13 15 18

Η πρώτη καταγραφή γεγονότων από τον Ντεπαρντόν έγινε σε ηλικία 21 ετών και αφορούσαν τις ταραχές στη Βενεζουέλα. Στα επόμενα ταξίδια από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 διαμορφώνει την μέθοδό του «ακούω και ερευνώ», η οποία συνθέτει και τη φιλοσοφία του για το ρεπορτάζ.
Κατά τις επόμενες δεκαετίες διασχίζει τον πλανήτη, απαθανατίζοντας γάλλους μισθοφόρους στην Μπιάφρα, τη σοβιετική εισβολή στην Πράγας και των ανταρτών στο Τσαντ.

07 08 09 10

Αναμεμιγμένες με τα  βίντεο είναι σκηνές από εκδρομές του Ντεπαρντόν στη Γαλλία και η ιστορία της συνεργασίας του με τη Νουγκαρέ η οποία υπήρξε ηχολήπτης του για πολλά χρόνια. Και οι δύο παραμένουν γοητευμένοι από τον κόσμο γύρω τους , αφήνοντας στο κοινό την εντύπωση ξεφυλλίσματος ενός λευκώματος,ενός ταξιδιού στο χρόνο,συλλογής των κομματιών της μνήμης τους και τελικά της ιστορίας μας.

Boucherie CAPTUR~1 Sans titre2 Sans titre3
όλες οι φωτογραφίες: ©Raymond Depardon
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση/χρήση/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου, (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)
επιμέλεια-κείμενο: © Κάππα Λάμδα
© periopton